ЕВН показа „зъби“, рекетира държавата

Колкото и слаба да е една държава, тя все пак е държава и следва да бъде зачитана като такава. Не това е мнението обаче на ръководството на „ЕВН България“. На нарочна пресконференция „ЕВН България“ заплаши своите клиенти, че няма да изпълнява лицензионните си задължения, ако не им бъде коригирана цената, заради присъединените съоръжения за производство на ток от ВЕИ.

Но понеже това вече сме го виждали миналата година – „Енерго-Про“ спряха тока на ВиК-Добрич и оставиха на воден режим 100 000 души - вместо да сезира прокуратурата или пък прокуратурата да се самосезира, държавата панически и набързичко им изплати 5 милиона лева. И всичко замря. Нито прокурор, нито ДКЕВР. Значи рекетът работи. Не е ясно кой от кого се поучи, но арогантното поведение на доставчика на ток за югоизточна България стигна дотам, че си позволиха да настояват българската страна да започне преговори за изпълнение на договора между България и Австрия за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, съобщи още шефът на дружеството Йорг Золфелнер.

Подобно имперско поведение е най-малкото неприемливо от страна на една корпорация, пък било то и австрийска - да изнудва една държава, пък било то българската. Това поведение на ЕВН спрямо българските институции и потребители не е от вчера. Те отдавна са ни показали, че си правят каквото си искат или по-точно, че държавата прави това, което те искат.

Както „Класа“ вече писа, под „чадъра“, опънат над тях от бившия енергиен министър Трайчо Трайков, те спряха да издават на потребителите си хартиени фактури, но това на никой не направи впечатление. Най-малкото на ДКЕВР. Тях и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не можа да ги надвие, защото под сянката на големия министерски „чадър“, глобите им бяха намалени до незначителен размер, пак в ущърб на държава. Под крилото на Трайков те получиха Горна Арда, с което още повече засилиха позициите си в България.

ЕВН винаги са имали най-високи признати разходи за инвестиции и за оперативни разходи, тяхната цена, макар и с малко, винаги е била най-висока в сравнение с останалите две електроразпределителни дружества. ЕВН въведоха такса „достъп“ до електроразпределителната мрежа една година преди всички останали, но това стана с любезното съдействие на ДКЕВР и с любезната подкрепа на Ангел Семерджиев. И никой не ги порица, нито ги попита „защо“.

ЕВН, както „Класа“ информира, успяха да убедят президента на Републиката без особено затруднение, че проблемите с кризата ще се решат от „международен одит”. Този „рефрен“ беше подет и от новоназначения министър на енергетиката в служебното правителство.

ЕВН не само не направиха нищо, за да улеснят потребителите си и да им дадат възможност да преодолеят шока от високите декемврийски сметки, но масово започнаха да спират тока на хората, които не могат да си платят. Това на никой не прави впечатление. Защото под „чадъра“ никой не ги вижда.

Австрийското електроразпределително дружество протестира срещу високите цени на тока от ВЕИ, но те самите имат „Топлофикация Пловдив“, за която получават в графата на нашите фактури за енергия от комбинирано производство „тлъста“ сума. Те са и едни от големите производители на енергия от фотоволтаици. Е, какво искат последно – хем да е висока цената на ВЕИ-тата, хем да им се повиши и другата цена. Така „едната ръка мие другата“, а двете заплашват българските граждани да останат на тъмно, ако ДКЕВР не им повиши цените. Заплашват и българската държава, която все пак е европейска държава и подобен рекет от страна на една корпорация е недопустим.

Иначе нямало да могат да изпълняват задълженията си според лиценза. Ами като не могат да си ги изпълняват, нека ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза им. А Върховната административна прокуратура, в изпълнение на своите конституционни пълномощия, да препоръча на ДКЕВР, както вече веднъж направи, да предприеме действия за отнемане на лицензите на „ЕВН България“ на основание чл. 59 ал. 1. т.2 от Закона за енергетиката. (Комисията след писмено предупреждение с определен срок отнема лиценза ... Когато лицензиантът не изпълнява или нарушава задълженията си по издадения лиценз.) Пак на същото основание ВАС може да препоръча на ДКЕВР, заедно с решенията за отнемане на лицензите на дружествата, да назначи ОСОБЕН ТЪРГОВСКИ УПРАВИТЕЛ на двете дружества на ЕВН до определяне на нов лицензиант или до решаване на спора в съда.


Станете почитател на Класа