Политически клуб „Екогласност” осъди България в Стразбург

 През 2005 г. ЦИК отказа регистрация на партия ПК”Екогласност” за участие в парламентарни избори през 2005 г. с мотиви, че не са представени банкова гаранция за участие в размер на 20 хил.лв. и подкрепяща подписка от 5 хил. гласоподаватели.
Тези изисквания бяха приети от НС и включени в Избирателния закон два месеца преди датата, определена за провеждане на парламентарните избори.
От ЦИК дадоха 3 дена отсрочка за внасяне на гаранцията и подписката, след което ни отказаха регистрацията.
Позовавайки се на препоръките на Венецианската комисия, изискващи съществените промени в изборното законодателство да се правят година преди датата, определена за гласуване, ръководството на партията взе решение да се обжалва отказа на ЦИК пред Европейския съд по правата на човека в Стразбург с мотив, че е нарушено правото за свободно участие в изборите.
Удовлетворени сме, че съда в Стразбург прие нашите мотиви и осъди държавата за неспазване на човешките права.
Вероятно ще има и наказателна санкция. За съжаление, тя ще бъде за сметка на българските данъкоплатци. От ПК”Екогласност” държим да подчертаем, че ако ни се присъди финансова компенсация, ще дарим цялата сума до стотинка за лечение на хора със сериозни здравословни проблеми.

Станете почитател на Класа