Да предотвратиш бъдещето

"Не се опитвам да опиша бъдещето.
Опитвам се да го предотвратя."
Рей БредбъриПетър ПЛАМЕНОВ
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Големият американски писател Рей Бредбъри, автор на стотици романи, разкази, пиеси, телевизионни и филмови сценарии с над 70-годишната пикателска кариера, е починал на 91-годишна възраст в Лос Анджелис, съобщи АП, като се позова на дъщерята на писателя – Александра, скръбната вест е потвърдена и от сайта на писателя. Дъщеря му е оповестила само, че баща й е починал във вторник вечерта в Южна Калифорния и не знае повече подробности.

Знаменитият писател е автор на десетки романи, на много разкази, пиеси, телевизионни и филмови сценарии в над 70-годишната си кариера. В едно от свроите прозрения казва: "Разбра, че всички хора са така; че всеки човек в себе си е сам.", но литературата е преди всичко среща, комуникация, преодоляване на самотата, въпреки времето, разстоянието и властта.

Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгър Алан По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Улстънкрафт, авторката на “Франкенщайн”, ми е майка.” – казва за себе си великият писател.

Рей Дъглас Бредбъри е роден на 22 август 1920 г. в Уокигън, Илинойс от майка шведска имигрантка. Баща му е работел като кабелен техник. Дядо му и прадядо му по бащина линия били издатели на вестници. Още от малък той чете и пише, и прекарва много време в библиотеката.

Произведенията му "Вино от глухарчета" и „Чувствувам, че идва нещо зло" описват Уокигън под името "Зеленият град", и са почти автобиографични. Семейство Бредбъри са живели в Тъксън, Аризона през 1926-1927 и 1932-1933 г, и в крайна сметка се установили в Лос Анджелис пред 1934 г, когато Рей е бил на 13 години. Завършва гимназия през 1938 г, но вместо да постъпи в колеж започва да продава вестници. Самообразова се в местната библиотека и, повлиян от научно-фантастични герои, започва да публикува разкази. За пръв път му плащат за публикация в списанието "Супер Сайънс Сториз" (Super Science Stories) през 1941 г. Към края на 1942 г. започва да се занимава само с писане.За първи път лети със самолет 62-годишен, но на 48-годишна възраст се е качвал на рекламния дирижабъл на компанията "Гудиър".

Първата му книга, сборникът разкази „Мрачният карнавал", излиза през 1947 г. Оженва се за Маргерита Маклайър (1922-2003) през 1947 г., с която имат четири дъщери.Описват Бредбъри като автор на научна фантастика, но той самият не се причислява към никоя литературна категория. Въпреки романите за космически кораби, междузвездни пътешествия и пр., Бредбъри никога през живота си не е карал дори автомобили. Причината е тежък инцидент с кола на младини. "Като начало, не пиша научна фантастика. Написал съм само една научнофантастична книга, и тя е "451 градуса по Фаренхайт", която е базирана на реалността.

Научната фантастика е изобразяване на реалното. Фентъзито е изобразяване на нереалното. Така че "Марсиански хроники" не са научна фантастика, а фентъзи. Те са невъзможни, не разбирате ли? Това е причината, че ще се четат още дълго време - всъщност са гръцки мит, а митовете имат качеството да остават за дълго." обяснява писателят.Бредбъри приписва навика си да пише всеки ден на два „инцидента”: единият е, когато майка му го завела да гледа „Гърбушкото от Нотр Дам“ от 1923г. с участието на Лон Чейни и други, когато през 1932 г. карнавална развлекателна машина, наречена Господин Електричко, пипнала младият писател по носа, карайки косата му да се наелектризира и да щръкне цялата, и след това извикала – Живей вечно! От тогава Бредбъри искал да живее вечно и избрал за свое призвание да стане писател, за да изпълни това, което му е било заръчано – живей вечно.

Сред най-забележителните му книги са "451 градуса по Фаренхайт" (Fahrenheit 451) - антиутопия, издадена през 1953 г., когато в САЩ са в разгара си шпиономанията и ловът на вещици, свързани с маккартизма.  Романът описва тоталитарно общество, което насърчава масовата култура и потребителското мислене, а книгите са забранени и подлежат на изгаряне. Малката опозиционна група на хората-книги се е заела да спаси духовното богатство, като всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения.

През 1966 г. френският режисьор Франсоа Трюфо прави филм по романа с Джули Кристи и Оскар Вернер в ролите.

"Марсиански хроники" (1950) са хронологично свързани разкази (някои определят книгата за роман), в които авторът рисува безразсъдна и същевременно трогателна човечност сред един странен свят.

"Вино от глухарчета" (1957) е полубиографичен роман, чието действие се развива през лятото на 1928 г. в измисления град Грийн Таун, а герой е 12-годишно момче.

В "Дървото на Вси светии" (1972) момчета от малко американско градче предприемат в часовете преди полунощ странно пътешествие през пространството и времето, за да открият изгубения си приятел и да разберат какво всъщност означава Вси светии.

"Нощен влак за Вавилон" представя една носталгична, чудата Америка, която никога не е съществувала, вселена на странни възможности, която събужда незабравимите спомени от детството.

На български език са преведени и издадени много книги и сборници с разкази на писателя.

Освен белетристичните си книги, Бредбъри е написал много есета за изкуства и култура. Бил е консултант на американския павилион на Нюйоркското световно изложение през 1964 г, и на изложба в геосферата "Космически кораб Земя" в "Уолт Дисни Уърлд".

За приноса си към киното Бредбъри получава звезда на Холивудската алея на славата. На Негово име е кръстен Астероид 9766.

Лунният кратер "Кратер на глухарчето" (Dandelion Crater) е кръстен на неговата новела "Вино от глухарчета".

През 2004 г. Бредбъри получава Националния медал за изкуства, връчван от американския президент. Носител е на Световна награда за фентъзи за цялостно творчество през 1977 г. Носител е на наградата „Еми" за работата си по телевизионната продукция "Дървото на вси светии".

Дъбокото послание на неговото творчество като че ли се побира в собствените му думи:

"Смисълът на нашето съществуване е любовта, всичко трябва да е любов - това е моят подарък към вас. Правете това, което обичате, и обичайте това, което правите. Скочете от някоя скала и си създайте крила, докато летите надолу.", изречени във видео подланието от 90 годишния му рожден ден.Станете почитател на Класа