Съновиденията на изкуството

По традиция и тази година Софиската градска художествена галерия ще се присъедини към от белязването на Европейската Нощ на музеите и галериите в събота , на 19 май.
 
Софийска градска художествена галерия
София 1000л ул. Гурко 1
Тел. 981 21 81; 981 26 06, www.sghg.bg
10:00 – 01:00 часа

Изложби

ИВАН НЕНОВ (1902 – 1997). 110 години от рождението на художника
ВИТРА. Дизайнерски мащаби – 100 класически стола от колекцията на Музей за дизайн „ВИТРА“ – Германия
АНГЕЛ НЕНОВ. Скулптура и рисунки
60 години със Софийската градска художествена галерия. Документална фотоизложба на Моста на влюбените – НДК.

Събития

Алея на хартиените чудеса, 18.00 – до полунощ

Храброто куче“ – детско представление на университетския театър при НБУ, 17.30
 
Кучето е най-добрият приятел на човека, и това го знае всяко хлапе. Кучето е храбро, честно и вярно. Приказката за „Храброто куче“ разказва за приключенията на един такъв приятел на човека. Историята оживява на сцената на Университетски театър с помощта на млади, талантливити актриси написали и създали детското представление по един уникален за България метод великолепно обединили принципите за работа с маски на Жак Льокок и начините за създаване на приказка от Джани Родари.

Историята ни отвежда на едно красиво и щастливо място, където няколко кучета живеели безгрижно със своя господар. Той обичал всички кучета, но имал свой любимец. Един ден силите на господаря го напуснали... и тогава, най-любимото от всички кучета се впуснало в опасно приключение, за да намери лек за стопанина си. Въпросът дали ще успее, и през какви перипетии ще трябва да премине храброто куче ще владее всички малки и големи зрители през цялото време на спектакъла.

За реализацията на спектакъла „Храброто куче“, актьорите преминаха през обучително ателие за работа с маски по метода на известния френски мим и педагог Жак Льокок. Водещ на ателието беше известната в тази област немска актриса Соня Евалд. В изгражденето на приказката се вкючиха музикантите от SOUNDFLAME – Стойчо Иванов, Петър Кузмов, Бранимир Фиданов, младия хореограф - Стефана Танева, драматургът - Александър Мануилов, а маските бяха изкусно изработени от сценографите - Биляна Георгиева, Георги Батилов и Ирина Магдалинчева. Всички тези артистични средства бяха отлично съчетани от режисьорите Светослав Николов и Mилена Станойевич.


 
Фотография за всички:
Анаглифни изображения (3D) , 18.00 – 20.30
Рисуване със светлина - 20:30 ч. до полунощ
 
Тази година в нощта на музеите фотография за малките ще бъде фотография за всички с представяне на 2 улични работилници до входа на Софийска градска художествена галерия на улица „Княз Александър I“. Участник може да бъде всеки, който желае, абсолютно безплатно и без ограничение на възрастта.

Програмата се състои от следните занимания:

От 18:00 ч. до 20:30 ч. - Анаглифни изображения (3D): за това занятие ще използваме снимачна и компютърна техника, за да създаваме 3D анаглифни изображения, които после ще прожектираме, за да ги гледаме.

От 20:30 ч. до полунощ - Рисуване със светлина: при настъпването на нощта имаме идеалната възможност да рисуваме със светлина, като пак ще прожектираме изображенията, които създаваме. Със съдействието на: Easyart и Графия.


Концерти на вокален ансамбъл OCTA VOICE – 20.00


Вокалният ансамбъл „OctaVoice“ съществува от началото на 2010 година, когато за пръв път излиза на сцена – в залата на Национална музикална академия „проф. Панчо Владигеров“. Гласовете на осем музиканта изпълняват с лекота както Ренесансови мадригали, така и джаз, църковна музика и популярни произведения.
„OctaVoice“ е името, зад което стоят осем талантливи музиканта, които търсят начин да съживят културата в България и да покажат красотата на музиката пред възможно най-голяма аудитория. От 2010 година насам те участват на конкурси, пеят в концертни зали и дори из улиците на София. Гласовете им отекват из залите на „Съюз на българските композитори“, национален музей „Земята и хората“, в Градската художествена галерия в Кюстендил, Малък градски театър зад канала, залата на читалище „Славянска беседа“, Културен дом Средец, залата на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и др. Участват на форуми като „VIVA LA MUSICA“, „Майски музикални дни”, „The Bridge Fest“ (Видин), „София диша” и много други.

YOTZOV clarinet sextet – 22.00 – 23.30


Почитателите на добрата музика могат да видят на живо шест музиканта, както никога преди – Yotzov Clarinet Sextet, с еклектичната си програма и звуци, които не могат да бъдат сбъркани.

Yotzov Clarinet Sextet се състои изключително от студенти, настоящи и завършили, на виртуозния български кларинетист Борислав Йоцов. Във формацията свирят пет кларинета и един бас кларинет, а младите таланти са както следва: Цветелина Найденова, Ангелина-Огняна Гочева, Мартин Котрулев, Атанас Илиев иЯвор Гайдов.

Неизменният шести елемент, който споява и вдъхновява групата, е, разбира се, самият Боби Йоцов. Пиесите, които ще бъдат изсвирени са с аранжименти, създадени специално за секстета. Ще чуете както класически произведения (които очаквате), така поп песни (по-скоро неочаквани) и авторски парчета на Христо Йоцов и Боби Йоцов. От Бах, през Чайковски до Джо Кокър и Queen - Yotzov Clarinet Sextet предлага нещо ново и различно за родната ни клубна сцена. Съчетавайки класическо с популярно в музиката, се създава една не само качествена, а и интересна формация и то само за кларинет. А неочакваните и интересни включвания на всеки един музикант ни разкриват и различните им музикални умения, които добавят закачливост и динамика в програмата на Yotzov Clarinet Sextet.


Галерия „Васка Емануилова”, Филиал на СГХГ
София 1527, бул. „Янко Съкъзов” 15
/ на гърба на парк „ Ген. Вл. Заимов”/
тел. 944 11 75, www.veg.cult.bg
10.00 – 00.00 часа

Изложби

РЕАКЦИИ Програма „Място за срещи“
Искра Благоева, Ани Васева&Боян Манчев, Станимир Генов, Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Камен Стоянов

Станете почитател на Класа