ВРАТОВРЪЗКАТА

Петър ПЛАМЕНОВ
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Вратовръзката е хърватско откритие, закичена от любима на отиващия на битка..., приета в официалната норма на светското дипломатическо облекло някъде в края на ХІХ-ти и началото на ХХ-ти век.

Символично е връзка между интелект и инстикт, фалически символ и психо рудимент на мъжката сила и жизнена способност - ласо и украшение.



Префурмолиран в облеклото образ на скрития в дрехите пенис, който чрез дрехата-врътовръзка става открит и заявява физическата и нормативна власт, сила и влияние. Днес политиците, адвокатите и борсовите агенти не си позволяват да се представят без този елемент от гардероба на официалността.

Възлите Ундзор и френски се считат за най-изискани, за спортен и младежки се счита единичния. Вратовръзката превезема и дамската мода като символ на феминиските права и фаталния чар на еманципираната модерна жена, освободила се от опеката на мъжа...




Вратовръзката е обичана от контетата, политиците и модистите. Място за артистичност и елегантност в строго регламентирания мъжки гардероб с неговия свойствен консервативизъм и цветна плахост. 

По етикет при завързване тя трябва да стига не до пъпа, или да е лигавник, а до средата на токата на колана - по-надолу е комплексарцщина, по-нагоре... инфантилност.



Станете почитател на Класа