Общината спря новия строеж на братя Юзеирови

Със заповед на кмета на община Попово Людмил Веселинов, считано от 17 ноември, строежът на паметника на мюсюлманските войни в село Славяново е спрян. Това съобщи вчера Стефан Христов, районен прокурор на Попово. Според него в случая не е спазена процедурата за строеж на военни паметници.
„Монументът влиза в категорията на паметниците по чл. 4 от Закона за военните паметници и по процедурата за изграждане се изисква изготвянето на инвестиционен проект, който да е одобрен от министъра на отбраната, а до него проектът стига чрез специална комисия от областната администрация“, коментира прокурорът. Към момента Юзеирови нямат одобрен такъв проект, заради което кметът Людмил Веселинов е спрял строежа. Христов беше категоричен, че строежът е незаконен.
„Изграждането на паметника в село Славяново е напълно незаконосъобразно, тъй като братя Юзеирови не са получили разрешение от министъра на отбраната във връзка със Закона за военните паметници“, каза в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Лили Боянова. Според нея чл. 13, ал. 2 и 3 от закона гласи, че те трябва да поискат такова разрешение.
Тя беше категорична, че това са действия за създаване на допълнително етническо напрежение. „В нашия регион хората си живеят мирно и тихо и нямат нужда от такива неща – изграждане на паметници и ескалиране на напрежението”, обясни Боянова, която е депутат от 28-и МИР - Търговище.

Станете почитател на Класа