Оповестиха още 5 имена на магистрати, контактували с Красьо

Станислав Савов

Висшият съдебен съвет (ВСС) оповести вчера нови пет имена на магистрати, имали контакт с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо от Плевен, който урежда магистрати с висши постове срещу заплащане. Така общият брой на известните до момента служители на Темида, контактували с Красьо става 18. На предишното заседание на ВСС (на 29 октомври) бяха оповестени имената на 13 магистрати от тефтерчето на Георгиев – всичките те бяха кандидатствали за постове на шефове в съдебната система, но само пет от тях бяха получили одобрението на съвета. Председателят на комисията по корупция към ВСС Цони Цонев каза , че до края на седмицата ще станат ясни имената на всичките, участвали в конкурси магистрати и имали връзка с Георгиев. Забавянето на тяхното оповестяване било заради бавното реагиране на мобилните оператори, които трябва да предоставят данните от разпечатките.
Сред оповестените вчера имена са това на Иван Петров. Той е прокурор в апелативната прокуратура в София и беше кандидат за зам.-главен прокурор. Според Цони Цонев Петров се е срещал няколко пъти с плевенския бизнесмен и за два месеца са разговаряли 53 пъти по телефона. Петров стана известен преди години с това, че спаси от присъда покойния вече контрабандист Константин Димитров-Самоковеца.
Второто оповестено име е това на зам.-председателя на плевенския окръжен съд – Николай Господинов. Тази пролет той кандидатства за титуляр на институцията и е провел 53 разговора с Георгиев. Друг негов конкурент за поста Димитър Кирилов се е чувал 21 пъти с бизнесмена. В момента Кирилов е съдия в Районния съд в Плевен.
Четвъртото оповестено вчера име е на Румяна Ченалова. Тя е съдия в Софийския градски съд и беше кандидат за председател на окръжния съд в Стара Загора. Ченалова е и докладчик по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, обвинени в източването на 7.5 млн. по програма САПАРД.
Последното оповестено име е на Даниел Минов. Той беше председател на Окръжния съд във Велико Търново и тази пролет кандидатства за втори мандат на поста.
Името на Красимир Георгиев, станал по-известен като Красьо, нашумя през юни, когато членът на ВСС Иван Колев, обяви, че "черничък мъж с ланци урежда постове в съдебната система срещу 200 000 евро". Това стана повод за проверка, от която се оказа, че около 30 магистрати – сред които и трима членове на ВСС засечени, че са водили разговори с него.
Председателят на Върховният касационен съд и член на ВСС Лазар Груев каза по време на вчерашното заседание на съвета, че обявяването на имената на магистрати, контактували с Георгиев на части, води до спекулации. „Прилича на снежна топка, която се разраства от ден на ден, без да се знае от къде идва“, коментира Груев.
Междувременно новият директор на Областната дирекция на полицията в Плевен Светозар Илиев каза пред журналисти, че познава Георгиев от 4-5 години. В сряда министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че трима служители на МВР в Плевен са били в контакт с бизнесмена. Светозар Илиев уточни, че не помни поводът за запознанството си с Красьо и че никога не е водил телефонни разговори с него, но не би се изненадал да види името си в тефтерчето на бизнесмена. Илиев допълни, че Георгиев не е оперативно интересен и до момента и не е засичан като активен контингент.

Станете почитател на Класа