Трус в "Дума": Нинова уволни знаков журналист

Трус в "Дума": Нинова уволни знаков журналист
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.01.2022
  • Сподели:

Вицепремиерът, икономически министър и председател на БСП в оставка Корнелия Нинова е уволнила знаков журналист от партийния вестник "Дума". Става въпрос за Велиана Христова, позната на цялата гилдия като един от най-информираните и знаещи редактори в ресорите "Образование" и "Култура".

 

Христова разкри в сряда, че е станала жертва на саморазправа заради организирането на подписка срещу ръководството на Столетницата по повод тиражирани от него неистини на последното заседание на пленума, присъствено, където и Lupa.bg чу, че "Дума" всъщност се готви за закриване.

 

"Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление", написа журналистът след като е получила уведомлението си за прекратяване на трудовите отношения с "Дума". Главен редактор на изданието е шефът на Съюза на писателите, а отскоро първи негов заместник е Нора Стоичкова.

 

Заради уволнението на Велиана Христова гилдията поде петиция-подписка със следното съдържание:

 

"Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник "Дума" Велиана Христова - едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до НС на БСП в качеството й на синдикален лидер на СБЖ в редакцията.

 

Писмото е писано от 30 от общо 34 работещи във вестника и цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Корнелия Нинова по адрес на медията.

 

Саморазпразавата с Велиана Христова е очевидна - отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник "Дума" през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда - а не уволнение". Десетки журналисти са я подписали за последните часове. 

 

 

ПЕТИЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ВЕЛИАНА ХРИСТОВА - ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ И ПОДКРЕПЕТЕ:  https://www.peticiq.com/352164?s=92867437

Станете почитател на Класа