ДАНС и полицията влязоха и в "Булгаргаз"

ДАНС и полицията влязоха и в "Булгаргаз"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.01.2022
  • Сподели:

Екипи на ДАНС и Главна дирекция "Национална полиция" проверяват  "Булгаргаз", съобщава БНР. Според предварителната информация проверката е свързана със сигналите за препродаване на природен газ от газохранилището в "Чирен" в Румъния.

 

Преди дни директорът на газовата компания Николай Павлов обясни пред bTV, че "Булгаргаз" няма лиценз да продава природен газ извън територията на България. Той призна, че се предлагат количества газ на българските газови борси, но това са единствено останали неизползвани количества руски газ на дневна база.

 

Масирана спецакция на ДАНС в четири града – Kmeta.bg

 

Павлов допълни, че няма информация какво се случва с този газ, веднъж предложен на борсата.

 

Екипите на ДАНС и полицията са влезли на 6 адреса, сред които и на частни дружества в различни градове, изземват се документи, допълват още от БНР. Очакванията са, че резултатите от проверката да бъдат съобщени след нейното приключване.

 

Ръководството на "Булгаргаз" е под натиск и заради обвиненията, че не е извършило необходимото, за да осигури пълното договорено количество природен газ от Азербайджан, чиято цена в момента е по-ниска от тази на "Газпром Експорт".

 

Министърът на енергетиката Александър Николов пък смята, че компанията не спазва нормативните изисквания при изчисляването на цената на газа. 

 

През октомври 2021 година ДАНС провери търговци на електроенергия и иззе документи от ТЕЦ "Марица Изток 2" по подозрения за манипулации, които са довели до повишаване на цената на електроенергията на свободния пазар. Малко преди това агентите влязоха и в енергийния регулатор след оплакванията на бизнеса заради високата цена на тока.

 

Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа