Пристигна нова пратка ваксини – 18 720 дози

Пристигна нова пратка ваксини – 18 720 дози
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

 

"Само днешната доставка сега е съкратена на половина. Очакваме през февруари да получим компенсация с повече от договорените доставки, обяви д-р Кунчев, националният здравен инспектор.

 

Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“  пристигнаха минути след 7:00 часа тази сутрин на летище София, предаде БНР.

 

Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември миналата година.

 

На следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план.

 

Днес стартира втората фаза на имунизацията.
След като компанията производител съобщи за забавяне на ваксини срещу Covid-19 н Европа, днес пристигат малко повече от половината от очакваните 35 хиляди дози.

 

От компанията производител посочват, че забавянето на количества от ваксината е временно, а ускорени доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари.

 

Втората партида с 25 хил. ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

 

На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус - тази на "Moderna", които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

 

Целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината, припомня БГНЕС.


"България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, заявиха от здравното ведомство.

 

За останалите две ваксини –  на „Санофи“ и „Новавакс“ Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население.

 

"Само днешната доставка сега е съкратена на половина. Очакваме през февруари да получим компенсация с повече от договорените доставки".

 

Това заяви на брифинг националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев при получаването на втората пратка от 18 720 дози от ваксините на производителя Pfizer/BioNTech.

 

"При наличие на ваксини, ще започнем и в София ваксинирането за втората фаза", посочи доц. Кунчев. Той увери, че има достатъчно заделени дози за втория етап на ваксиниране на хората, които са получили първата си доза. Доц. Кунчев каза през пролетния сезон ще започне имунизирането на всички желаещи. Той посочи, че личните лекари биха могли да започнат ваксиниране на своите пациенти, които желаят и имат най-голяма нужда. 

 

 

 

Станете почитател на Класа