Парламентарните избори в България ще се проведат на 4 април

Парламентарните избори в България ще се проведат на 4 април
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.01.2021
  • Сподели:

Президентът Румен Радев издаде указ за насрочване на парламентарните избори на 4 април. Т

ой предлага и изменения в Изборния кодекс.

 

 

 

Според Радев, събитията от отминалата година ясно показали, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията.

 

"Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите добиват съдбовно значение," пише Радев в обръщение към гражданите. Той отбелязва, че в България за пръв път ще се проведат избори в условия на пандемия и масов машинен вот и призовава институциите да поемат отговорност за съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес. Според него, досега не са били предприети адекватни законови и организационни мерки за подготовка за избори в такива условия.

 

Радев очаква от Народното събрание да приеме промени в Изборния кодекс: възможност за българите в чужбина да гласуват по пощата, за видеонаблюдение в секциите, за справедлив достъп на партиите до медиите и за премахване на ръчното броене.

Станете почитател на Класа