Една четвърт от българските хотелиери смятат временно да спрат работа

Една четвърт от българските хотелиери смятат временно да спрат работа
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    27.10.2020
  • Сподели:

Близо една четвърт от българските хотелиери (24,6%) предвиждат временно да преустановят дейността си в краткосрочен план. Това става ясно от месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната, направено през октомври от Националният статистически институт (НСИ). 

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 35,1% от мениджърите поделят, че смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, а 34,6% от тях смятат да продължат да работят. Други 4,2% прогнозират да я прекратят.

Заради пандемията мениджърите в хотелиерския сектор продължават да търсят варианти, за да запазят бизнеса си на повърхността,се вижда от данните на националната статистика. През септември 52,2% от хотелиерите са предложили алтернативен период за използване на направените резервации, 62,4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47% - на нощувката.

През първия есенен месец 53,2% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо август, докато 36,9% посочват, че няма промяна в постъпленията.

 

 

Що се отнася до разходите на хотелиерите в краткосрочен план (през следващия един месец) 46,1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33,2% от тях - „до 100%“, а 20,1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на наетия персонал анкетата през октомври регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“.

Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 3.0 процентни пункта спрямо предходния месец и достигат 24,4 на сто.

Станете почитател на Класа