Каракачанов: Германия ни притиска да забравим 1300 г. история

"Германия ни притиска за Северна Македония да забравим 1300 години история, а в македоснките учебници има откровена кражба, обиди и отричане на българската история" - това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава. Никой не може да ни каже, че трябва да загърбим 1300 години", коментира вицепремиерът.

Натискът бил по дипломатическа линия, а по думите му "Германия е много активна с аргумента "Вие можете да ги спрете пак", визирайки това, че е отнело 18 г. на Македония да се разбере с Гърция за името и националния си флаг.

В Скопие не само не спазвали Договора за добросъседство и приятелство, но дори смятали, че нямат задължение да го спазват, смята Каракачанов.

"В Република Северна Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите", коментира още вицепремиерът.

Според него договорът за добросъседство се чете едностранчиво от македонска страна, а "амбициите ѝ за влизане в Европейския съюз водят до грешни исторически интерпретации от личен интерес".

Той не е съгласен "между историческите факти, които българската държава представя и фалшификации, които те представят, да направим нещо средно, един сурогат".

По въпроса за Гоце Делчев Каракачанов казва, Скопие искали да го представят като български учител, но македонец по националност. Пропускали обаче, че той сам се определял за българин. Подобден бил и казусът с цар Самуил, "който не бил българин, а македонец, но искал да се напише наследник на българските царе".

"Не можеш да си присвоиш историята на една държава и да очакваш тя да седи и да си мълчи", категоричен е министърът на отбраната.

Станете почитател на Класа