Правителството отпуска 504 млн. лв. в подкрепа на най-нуждаещите се семейства

Правителството ще отпусне 504 млн. лв. в подкрепа на най-нуждаещите се семейства за храна, хигиенни материали и детски принадлежности, написа в своя профил във Facebook премиерът Бойко Борисов. 

"Отделяме 504 млн. лв да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности. Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 г.", написа Борисов.

По неговите думи около 600 хил. души ще могат да се възползват от помощта.

"За първи път сме предвидили и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото – памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането. Ще осигурим и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст“, изтъква още премиерът, допълвайки: „Всеки нуждаещ се български гражданин ще получава нашата подкрепа и за в бъдеще“.

 

 

 

В петък (16 октомври) изпълнителният директор на Българска хранителна банка Цанка Миланова посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че през първите два месеца на пандемията делът на хората, които имат проблеми с набавянето на храна, е нараснал с 60%, като помощ са потърсили жители на малки общини като Димовци, Ружевци и Мездра.

Миланова подчерта, че в България има региони, в които има сериозни здравни, социални и демографски проблеми и именно там БХБ открива ръст на нуждаещите се от храна.

Тя обясни, че след отпадането на ДДС за дарените хранителни продукти компаниите могат по-често да даряват излишните хранителни стоки с изтичащ срок на годност, вместо да ги изхвърлят.

 
 

Станете почитател на Класа