Прогнозите на доц. Мангъров се провалиха, мангъровистите обаче стават по-агресивни

На 3 юни доц. Мангъров обяви пред репортерите на няколко телевизии, че не очаква втора вълна от Ковид 19 наесен, а вирусът тлее. Преди това на 13 март, в началото на карантината, в интервю доц. Мангъров пък каза, че вирусът ще изчезне през юни.

Доц. Мангъров е знамето на българската съпротива срещу предпазните мерки за коронавируса.

В петък, 16 октомври, когато починалите в България станаха 15 за ден, а заразените надминаха 900 души за ден, прогнозите на доц. Мангъров се очертавата вече като напълно провалени. Това рекордно увеличение е вече за десети ден.

Доц. Мангъров също така неколкократно изтъкваше, че коронавирусът е от животинския свят и няма да се зъдържи в човешката популация. И тази прогноза изглежда се проваля. Коронавирусът е напълно възможно да са засели трайно у хората като вируса на СПИН, който също е от животинския свят. Най-малкото е рано да се прогнозира.

Въпреки това у нас има яростни защитници на Мангъров, които го цитират и разнасят като единствен достоверен източник. Всеки друг лекар, вирусолог се обявява за платен и недостоверен, само Мангъров казва истината. Особено го харесват, защото поощрява да не се носят маски.

В интерес на истината и другият полюс – генерал Мутафчийски – също се провали в прогнозите си. В края на февруари ген. Мутафчийски заяви, че грипът тип Б е по-опасен от коронавируса. Дни по-късно обяви, че Ковид 19 е най-яростната епидемия в човешката история, щабът му въведе пресилени мерки във време, когато се заразяваха на ден по-малко българи, отколкото днес умират на ден. И генералът плашеше всеки ден от екрана да не излизаме, като своебразен връх беше да каже пред Миролюба Бенатова с настървение: „Много хора ще умрат. Яко ще умрат. …Е, ще видиш“.

 

 

 

 

Доц. Мангъров обяви на 3 юни, че няма да има втора вълна от вируса през есента.

 

 

Момент от края на интервюто на Миролюба Бенатова с ген. Мутафчийски, което предизвика множество коментари в социалните мрежи. Снимка: от екрана

Дали заради това, но сега има още по-големи противници на предпазните мерки. За около четвърт от българите според едно проучване коронавирусът не съществува. Няма паднемия (нищо че инфекцията е стигнала всички страни в света). Това е измислица, световните медии лъжат хората за да… неясно защо. Да ги потискат с маски и карантини и да ги управляват. Привържениците на тази конспиративна теория не могат да обяснят по каква причина и Тръмп, и Путин, и иранският, и китайският президент и лидерите на ЕС се самоубиват и съсипват икономиките си, за да въвеждат тези мерки.

Според голяма група хора пък коронавирусът съществува, но

Ковид 19 е обикновен грип,

за който раздухват истерия и излишно плашат хората. Жертвите в България засега са „само” 944, ще станат 1000 до няколко дни. Това е „пренебрежимо малко” според някои, които „мислят глобално“. „Сухи клечки“, както се изразява Мангъров. Само че сред починалите са голям брой лекари, сестри и санитари (щабът съзнателно не дава данни за тях), което може да срине здравната система. За разлика от Франция или Великобритания българският лекар не е добре платен (като се изключат шефове на болници и хирурзи), сестрите още по-малко. Ако цитираш вирусолози, че Ковид 19 не е обикновен грип и смъртността е 3 до 15 пъти по-висока, в различните възрастови групи, рискуваш да си навлечеш гневни нападки, с цитати от доц. Мангъров.

В социалните мрежи се води постоянна война да се доказва, че маските не помагат, и дори са вредни. Противоречията сред хората се дължат на свободните медии. Винаги има лекари като доц. Мангъров, които изказват различно мнение. Винаги се намира някой невролог, който ще се запише на видео да обяснява как маската е вредна, хората трябва да дишат свободно и така ще си засилят имунната система.

Така разделението на обществото по отношение на вируса става все по-дълбоко. Но това не отменя опасността. Както се вижда вирусът настъпва с есента в цял свят, а студовете и грипният сезон още не са започнали.

Част от българите са яростно против да се съобщават каквито и да е лоши новини за коронавирус и епидемия, че иде втора вълна, наесен заразени се увеличават.

Кое толкова дразни някои читатели?

Да не би у нас да има строги ограничения?

Всички барове и дискотеки работят, за разлика от Западна Европа. Няма затворени градове като в Испания, вечерен час като във Франция, маски зъдължителни на улицата като в много държави в Западна Европа.

В ресторантите у нас не спазват ограничения през една маса, за разлика от Западна Европа (и дори от Швеция вече).

Маските у нас са задължителни само в градския транспорт и магазини на закрито, за разлика от повечето страни в Западна Европа, където са задължителни и на улицата. У нас властта си затваря очите и никой не глобява за маски, за разлика от Западна Европа.

Няма забрани за събиране на много хора на едно място като в Италия и др.

Какво искат още българските борци против мерките? Да махнат и това ограничение за маските? Да не си мият ръцете?

Мерки против епидемията са въведени навсякъде по света, и то не е защото Тръмп и Путин са се наговорили, заедно със Си Дзипин и Европейския съюз и т. н. Това е обоснован от вирусолози и лекари начин да се опази човечеството. Които са по-точни в прогнозите си от доц. Мангъров, а и правителствата се вслушват в тях и приемат мерките им.

Да се откажем от мерки срещу вируса означава да приемем, че трябва да умрат определен брой хора (предимно възрастни), определен брой лекари, сестри и медици, които посрещат заразата всеки ден в болниците, разширяваща се главно заради неспазването на мерки.

България не случайно е на първо място по смъртност в света (въобще, а не от коронавирус, засега). Тук нашенецът знае всичко. Кой ще му каже на него.

 

 

 

Станете почитател на Класа