След удара по ГДБОП: Въпросите са повече от отговорите, съмненията остават

Имиджът на ГДБОП бе силно попарен, след като най-неочаквано бяха задържани двама от водещите борци срещу международния трафик на дрога у нас - Цветан Панков и Кирил Ванков. Разкритието на дирекция “Вътрешна сигурност” доведе и до обсъжданата от месеци под сурдинка готвена рокада на шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов, считан за едно от най-доверените лица на премиера Бойко Борисов.

 

 

Никой обаче не разбра защо точно Спиридонов, който се ползва с отлична професионална репутация във вътрешното ведомство, трябваше да плати с поста си за скандалните разкрития на държавното обвинение.

Нормално е да се питаме дали защото е знаел нещо около заигравката на негови подчинени с наркотърговци, които уж били следени около година. Ако е така, то не би ли следвало и той да понесе отговорност?


Знаел ли е шефът на антимафиотите за това, че служителите от върховете на службата, са си разигравали коня съвсем под носа му без грам вътрешна съпротива?

Ако пък това е ставало без негово знание, но под “контрола” на “Вътрешна сигурност”, както се твърди, защо меверейците са оставили толкова дълго време змията да се увива в пазвата му?

Ако това е така, умишлено ли е било и кой е имал интерес от това директорът на ГДБОП да бъде дискредитиран по този класически ченгеджийски начин?

За жалост, разкритията на прокуратурата и МВР поставят повече въпроси, отколкото отговори в няколко посоки, сред които и чисто политически. Най-важното е, че за пореден път бе вдигната завесата за порочното функциониране на службите ни за сигурност и тяхната безпощадна употреба от силните на деня. От съдебното заседание, свързано с гледане на мерките за неотклонение на задържаните ченгета се разбра, че те активно са работили срещу наркобандата на Радмил Ранов-Ланеца и Веселин Христов-Паяка. Оказа се, че Панков и Ванков имат най-голяма заслуга за това Ланеца и Паяка да се сдобият с обвинение. Месеци наред наркоирачите са били издирвани под дърво и камък и странно как се появяват точно в деня на задържането на ченгетата, за да свидетелстват срещу тях?! Именно на техните показания се крепи делото срещу бопаджиите. На фона на това твърде подозрителен изглежда фактът, че преди около месец прокурорът, който до този момент е водил делото срещу Ланеца и Паяка, е бил изненадващо командирован от София та чак в Дулово. Никой не си мисли, че е за награда!


Поне до този момент така изглеждат нещата, след като все още не са приложени никакви СРС-та или други доказателства. По време на съдебното заседание става ясно още нещо - човекът, бутнал петте бона, увити на пура в джоба на Панков - Росен Кръстев-Стъкларя, сочен за самостоятелен играч на наркопазара, е предал флашки със записи на разговори с полицаите, които лично направил. Какво обаче има в тях и дали могат да послужат като годно доказателство, тепърва ще се разбере.

Стъкларя в момента е под домашен арест заради делото срещу него. Промяна на мярката вече са поискали и другите двама свидетели- Ланеца и Паяка, които от няколко дни търкат наровете в ареста. Говори се, че те също ще си идат у дома.

В цялата сага най-малко се коментират две скандални тефтерчета на Ланеца, открити по време на акцията срещу него от двамата арестувани полицаи. Източници на Фрог от ГДБОП твърдят, че от тях станало ясно как ежемесечно се отчислявала шест цифрена сума за хора от МВР, ГДНП, СДВР, прокуратурата и неколцина адвокати. Коментира се, че Панков и Ванков отлично знаели имената на корумпираните, ангажирани с това да разпъват чадър върху бандата на Ланеца. Преди близо 10 години около задържането на черногореца Будимир Куйович се разбра, че в отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП е имало хора, които срещу солидно заплащане са работили в подкрепа на негови опоненти в наркобизнеса. Куйович дори ги посочи поименно. Заведена бе оперативна разработка, събраха се и куп доказателства. Един антимафиот бе уволнен, дори отиде на съд. Сагата не свърши до тук, защото съдът го оправда, а той се върна на бял кон в системата на МВР.


Безспорен факт е, че многобройните структурни промени в ГДБОП, извършени по прищявка на политиците, я направиха слаба и уязвима. Атаките срещу нея се обясняват основно с чувствителната информация, която се събира от оперативните работници както за хора от ъндърграунда, а така също за бизнесмени и политици. След поредната структурна реформа и очевидното обезкървяване, бившият директор на ГДБОП ген. Румен Миланов каза, че службата се е превърнала в „10-то РПУ на столицата“.  Говори се упорито, че конкретно в наркоотдела повечето служители отдавна не си “мърдат” и пръста, ако нямат “лични мотиви” да го направят, както и, че всички взаимно се подозирали дали не играят за различни лагери. По тази причина никой не смее да прави резки движения, за да не му пресъхне „хранилката“.

Ако прокуратурата, с арестите на Панков и Ванков, са изчистили тази прогнила плът, дали обаче не са разчистили място за друг цирей?

Не случайно с половин уста експертът Тихомир Безлов рече: “Дано едно покровителство да не бъде заменено с друго”. Днес усилено се обсъжда, че с махането на Спиридонов, се отстранява и най-доверения човек на Борисов в системата. За вакантния пост пък се боричкали две лобита - това около главния прокурор Иван Гешев и т. нар. “Библиотекари”.

Дали висшите полицаи са натопени или съвсем съзнателно са бръкнали в кацата с мед? Дали подземният свят си слага свои хора на възлови места в МВР или политиците инсталират доверените си лица, тепърва предстои да разберем.

Станете почитател на Класа