Въпреки възраженията на Горанов парламентът прие 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги

 

Зелена светлина получи само обединеният проект на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция.

 

Той бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет.

Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса, за което настояваха от ВМРО и НФСБ.

Парламентарното решение днес следва  решението на премиера Борисов за намаляване на 9% на ДДС за ресторантите, което той взе след среща с преставители на този бранш.

 

Финансовият министър Владислав Горанов обаче категорично възрази срещу намаляването на ставката на ДДС за туризма. От министерството му изпратиха официално становище до парламентарните комисии, в което се изброява подробно с колко ще се намалят постъпленията в бюджета и как трябва да се компенсира недостигът. Според финансистите - с повишаване на общата ставка по ДДС или с рязко увеличаване на данък печалба.

 

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова също се обяви против законопроекта, която отсъстваше от днешното парламентарно заседание.

Финансовият министър Владислав Горанов не бе в парламента докато течаха дебатите, въпреки че от левицата на два пъти го призоваха да се яви. По същото време той се возеше в джипа тойота на премиера Бойко Борисов и двамата инспектираха полагането на нови ВиК тръби в Перник, демонстрирайки отлични отношения.

На вниманието на депутатите бяха представени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.

9% ДДС ставка  за храни, лекарствени продукти и медицински изделия предлагаха от ПГ на „БСП за България“. "За" законопроекта гласуваха 66 народни представители, "против" - 46 и "въздържали се" - 69, с което той също бе отхвърлен.

От ДПС предлагаха ставката на данъка от 9 % да е и за храните за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси, но предложението им не срещна одобрение на пленарната зала.

ПГ на „Воля“ бяха предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9 %, което също не получи подкрепата на депутатите.

От БСП призоваха политическите сили в НС да се обединят за цялостна данъчно-осигурителна реформа. Няма логика да се предприемат действия на парче или искате да разбиете всичко, преди да си тръгнете, каза Драгомир Стойнев.

Тома Биков от ГЕРБ опонира, че днес не са се събрали да обсъждат данъчна реформа.

Румен Гечев (БСП) обърна внимание, че до момента никъде в други държави от ЕС не се предлага временна диференциация на ДДС, такава политика, по думите му, на "иди ми - дойди ми" няма как да я приеме и министърът на финансите. Ако работи, трябва да остане в данъчната система, каза Гечев и припомни предложението на левицата за по-ниска ставка и за лекарствата както в останалите европейски страни.

Йордан Цонев (ДПС) изрази мнение, че плоската (единна) ставка на ДДС по принцип вече е остаряла. Движението подкрепя мярката за туризма, защото в тези условия е добра.

Ще си позволя лично да дезинфекцирам мястото, от което ще се изказвам против COVID-19 и фалшиви новини от БСП, каза по време на дебатите Евгени Будинов от ГЕРБ.

Реплика към Будинов направи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев: "Да влезем в комедийния тон на г-н Будинов. Г-н Будинов, това, което се опитахте да гоните с дезинфектант не се гони с дезинфектант, а с тамян".

Георги Свиленски от БСП призова председателят на парламента Цвета Караянчева да назначи Будинов да дезинфекцира парламентарната трибуна като има такова желание да го прави. 

Между първо и второ четене могат да се правят поправки и допълнения в законопроекта.

 

 

 

Станете почитател на Класа