Агент на ДС наредил: Не водете чуждите писатели по заводи и ТКЗС-та

 

„Чуждестранните писатели не трябва да се водят по предприятия и заводи или в ТКЗС-та, защото техните интереси са насочени по други направления – те обичат да разглеждат изложби, църкви, музеи, криптата най-вече, една служба в храм-паметника „Александър Невски” и разбира се, курортите на Черно море”.

Такава препоръка е отправил агент „ВИТОША” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия пре своя водещ офицер преди провеждането на световната среща на писателите в София през пролетта на 1977 г. В агентурното мнение, което desebg.com публикува онлайн, е препоръчано чуждестранните гости да бъдат разведени по Черноморието и да посетят „не само хотелите, а културните забележителности и особено интересните заведения, като механи и др.”

Агентът обаче не препоръчва там гостите да бъдат оставени сами по „затънтени улички и квартали” от възможността да бъдат направени снимки, които впоследствие да бъдат публикувани на Запад и да се „явят отрицателни впечатления за нашата страна, подплатени с „чудесен” снимков материал”. Според агент „ВИТОША” гостите не трябва да се отрупват с много „банкети и подаръци, включително (а понякога и с пари), защото западните хора отреагират на подобни неща не съвсем положително”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

ds88.jpg

ds89.jpg

Станете почитател на Класа