Продажбите на нови коли в България нарастват с над 9% през октомври

Продажбите на нови коли в България нарастват с над 9% през октомври
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.11.2019
  • Сподели:

От началото на годината до сега продажбите на автомобили в България отчитат ръст от 2,4% в сравнение със същия период на 2018 г., достигайки до 29 692 автомобила, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Регистрациите на автомобили в България само през октомври нарастват с 9,2% в сравнение с октомври 2018 г. Броят им за месеца достига 2 798 автомобила.

Продажбите на автомобили в Европа се увеличават през октомври, въпреки че това не е достатъчно, за да се превъзмогне спада от началото на годината на фона на свитото търсене на основните пазари.

В сравнение с октомври 2018 г. регистрациите в Европа нарастват с 8,7%, достигайки 1,21 млн. автомобила, показват данните на асоциацията.

Статистиката сочи още, че през октомври броят на регистрациите в България е с малко над една пета по-малък от броя на регистрациите, направени през януари. Общият брой на регистрациите на нови коли у нас от началото на годината до сега е 29 692.

Обобщените данни от Европа показват същата тенденция. Спадът в продажбите на нови автомобили от началото на годината е 0,7%. Общият брой на регистрациите от януари до момента е 13,3 млн. превозни средства.

Производителите на автомобили като Volkswagen и Daimler, както и доставчици на части като Continental, понижиха очакванията си през последните седмици заради отслабване на търсенето в някои региони и заплахата от нови мита, породена от търговската война на САЩ. Свиването на китайския пазар също задълбочава опасенията на бранша. Така през октомври продажбите на автомобили в Европа отбелязват 16-ти пореден спад за последните 17 месеца.

Тенденцията се очаква да се задържи и през последните два месеца на годината, пазарът трудноможе да се определи като по-добър от 2018 г., според LMC Automotive. Не се очаква и напредък през следващата година поради икономическата нестабилност.

Тенденцията за понижаване на продажбите оказва натиск върху автомобилните производители в региона да обединят усилията си, за да се справят с безпрецедентната индустриална промяна към електрически и самоуправляващи се автомобили. Френският автомобилен производител PSA Group потвърди миналия месец, че е в преговори за сливане с Fiat Chrysler Automobiles.

 

Десислава Йорданова, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа