Срещата на „Билдерберг”: Предстоят големи промени за България

Срещата на „Билдерберг” и България:

ПРЕДСТОЯТ САНКЦИИ СРЕЩУ ЕРДОГАН 
Освен това Сръбски (назоваван Турски) поток е мъртъв. Но аферата може да струва на България милиард! 
Както винаги, и тази година ще ви съобщя големите новини от срещата на клуб “Билдерберг”.
Онези, които ни касаят пряко.

 

Някои считат клуба за “световно правителство в сянка”.  Той е създаден на 29 май 1954 година – в холандския хотел “Билдерберг”, чието име кръщава инициативата.  В него участват бивши и настоящи държавни и правителствени дейци от западния свят, политици, политолози, крале и принцове, шефове на могъщи корпорации, огромни банки, инвестиционни фондове и т.н.  Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий, клубът “Билдерберг” имал значителен принос в подготовката на Римските договори, които са предвестник на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон, който е почетен председател на клуба, твърди дори, че там е било “родено” еврото.

 

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2019/06/%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3.jpg

 

Неофициално се твърди, че клубът се е произнесъл и по края на Студената война. И други неща се твърдят, но са недоказуеми.  Защото участниците в срещите са задължени да спазват правила, сред които и “Chatham House Rule” (мълчание за съдържанието на диспутите и изказаните мнения). Въобще когато става дума за “Билдерберг”, поддръжниците на конспиративните теории са в стихията си.

 

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2019/06/%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3-1.jpg

 

На срещите на клуба се канят и външни участници от различни държави, вкл. и българи. Досега са трима: – Никола Камов от БСП през 1999 г., Кристалина Георгиева (но в качеството си на заместник-председател на ЕК) през 2016 г. и на сегашната среща на северния бряг на Женевското езеро, в швейцарския град Монтрьо – политологът Иван Кръстев.  Тя приключи преди дни. След дни (14 юни) в Париж започва срещата на друга подобна конструкция – Трилатералната комисия, в която България ще се представя чрез експрезидента Росен Плевнелиев.

Ако има изтичане на информация от клуба Билдерберг (за тези десетилетия се е случвало четири пъти), то винаги е контролирано – т.е. решено е неофициално да се съобщи нещо.

 

Този четвърти път изтичането на информация касае режима на Ердоган и България

 

Въпросите , свързани с режима на Еродган, не бяха включени в дневния ред, но са били сериозно обсъдени.  На фона на общото становище – Европа няма да следва САЩ (по различни проблеми и теми), но ще работи тясно с тях, се откроява общата позиция за режима на Ердоган.  Ако продължи ислямизацията на Турция и фактическото изграждане на ос Русия-Турция в противовес на НАТО, ще се наложат санкции от САЩ, подкрепени от Европа. На първо време те ще касаят военните програми (F-35), ако Турция приеме руските зенитни системи С-400, а в перспектива и в зависимост от поведението на Анкара ще се разширят до рязко ограничаване на търговското и икономическо взаимодействие със Запада.

 

В ТАЗИ ВРЪЗКА ЩЕ ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАЗИ ГЛЕДНА ТОЧКА СЕ ПРЕВРЪЩА ОТ ЗАДЕН ДВОР ВЪВ ВАЖНО ГЕОПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДМОСТИЕ НА ЗАПАДА КЪМ БЛИЗКИЯ И СРЕДЕН ИЗТОК. На прост език подобна позиция означава защита на страната, големи инвестиции, икономическа стабилизация и ускорено развитие заедно с вдигане на жизненото равнище.

 

Същественото е, че в раздела на дискусията в „Билдерберг” за режима на Ердоган присъства и специално приложение за България единствено за членове на клуба без поканените гости: ислямистко-турското влияние у нас, обвързано с руското. Нямам информация в какъв аспект е анализирано и в колко широк кръг от клубните членове.

ПРОБЛЕМЪТ С РЕЖИМА НА ЕРДОГАН Е ОГРОМЕН, ИСТОРИЧЕСКИ ШАНС ЗА СТРАНАТА, АКО ГО ИЗПОЛЗВА.

 

Но същевременно не забравям, че българската политическа традиция винаги досега е избирала погрешната геополитическа позиция и като народ и нация сме плащали изключително висока цена за това.

Сегашните така нар. „елити” не са в състояние да приемат тази оферта, понеже са свързани с други зависимости и ужасно некомпетентни и страхливи.  От друга страна те не могат да я приемат, защото управляват само формално, те са само дреха, наметната на друго властово тяло. Това тяло, тези истински управляващи са кръговете на Държавна сигурност – „Монтерей”, „Банкя”, Сапфир”, които и да искат, не могат да скъсат техните си зависимости и да прекратят агентурната си подчиненост на бившата ни метрополия при комунизма. Освен това те няма как да изтрият оцапаността си с най-гнусни престъпления – както в старото комунистическо време, така и в най-новото, което ги прави безкрайно уязвими.

Евентуални обявени и необявени всеобхватни санкции срещу Ердоган наред с облагите носят и др. заплаха – ново потенциално миграционно цунами. Това е инструментът на Анкара, с който плаши Европа. Знае се, че не сме готови за това, че така нар. „ограда” си е огромна корупционна афера, както посочих още преди години и на практика сме със смъкнати гащи, ако се изразя точно, макар и цинично.

 

ГАЗОВИТЕ ТРЪБИ

 

В раздела за Русия също беше засегната България.  В него бяха обсъдени тръбите – „Северен поток” и Сръбски (Турски) поток. 31 души от известните и потвърдени официално 150 членове и поканени на срещата на Билдербергите по един или друг начин имат отношение към тези проекти, твърдят руските медии с тревога.  В тази връзка консорциумът “Аркад” е обжалвал решението на “Булгартрансгаз” да го декласира от търга за разширението на българската газопреносна мрежа. (строителството на Потока) Жалбата е до Комисията за защита на конкуренцията, а след нейното решение вероятно ще се разглежда при обжалването и във Върховния административен съд.  Тези процедури задържат евентуалното строителство на Потока. Напомням, че имаме споразумение с „Газпром” с парадоксално късия срок до края на годината (според мен, както аналирах в предишни постове – умишлено нереален) да задействаме тръбата за Сърбия. Неизпълнението ни грози с неустойки и арбитражен процес и вероятно огромни плащания, което според мен беше и целта на аферата

 

Основните теми, обсъдени на срещата на Билдерберг:


1. Стабилен стратегически ред
2. Какво следва за Европа?
3. Промяна на климата и устойчивост
4. Китай
5. Русия
6. Бъдещето на капитализма
7. Brexit
8. Етика на изкуствения интелект
9. Оръжието на социалните медии
10. Значението (важността) на пространството
11. Кибернетични заплахи

 

По думите на бившия член на управителния съвет на Билдерберг Денис Хийли в интервю за „Гардиън “, “Билдерберг е начин за обединяване на политици, индустриалци, финансисти и журналисти. Политиката трябва да включва хора, които не са политици. Ние правим идеята да се разбираме между по-младите политици, които очевидно се издигат, за да ги съберем заедно с финансисти и индустриалци, които им предлагат мъдри думи. Това увеличава шанса за разумна глобална политика.”.

 

Григор Лилов

Станете почитател на Класа