Следизборно и без „злоба” – много въпроси за имотите на Борисов, братчеда му Ради и роднини

Следизборно и без „злоба” – много въпроси за имотите на Борисов, братчеда му Ради и роднини
  • Автор:  Иван Бакалов e-вестник
  • Дата:  
    12.06.2019
  • Сподели:

Изборите минаха, всички се успокоиха, властта не е разклатена. Дори госпожа Мозер излезе от небитието при Цветанка Ризова, за да каже, че трябва да подкрепяме Борисов, защото нямал алтернатива.

Сигурно сега вече може да разгледаме спокойно някои изскочили интересни факти за имотите на премиера Борисов и неговия братовчед Ради (Радослав Иванов).

Оказва се, че Борисов е събрал в Банкя общо три парцела около фамилната си къща, като е придобил два съседни. И в придобитите два парцела има построени жилищни сгради, които Борисов не е декларирал през всичките години от построяването им – това показа разследване на журналиста от „Бивол” Атанас Чобанов от официални източници – имотният регистър, служба по вписвания, кадастър и др. Той го публикува на личната си страница във Фейсбук в края на май. На снимки от 2007 и 2012 г. преди и след построяването на къщите се вижда, че това са били отделни имоти, разделени от борисовия двор с огради. След като той ги придобива, събаря оградите и построява нова ограда около оформеното имение.

 

 

Борисов пред „зайчарника“ гледа сърдито към фотограф, който го снима отдалеч. Снимка: архив на Атанас Чобанов

 

Трите отделни парцела не са обединени в един, но и трите са собственост на Бойко Борисов, както и сградите. Архитектурният ансамбъл на премиера е обособен с масивна ограда, отбелязва Чобанов и прилага скици от кадастралните планове и фотографии от Гугъл мапс (виж илюстрациите).

Имотната сага не свършва с това. Въпросният братовчед на Борисов Ради е изкупил четири парцела от всички страни около имота с къщите на Бойко Борисов. Отделно сделките, прехвърляния и дарения с парцели в района на Банкя и Иваняне на роднини на Борисов са толкова много, че трудно могат да се изброят. Само на името на братовчеда Ради (Радослав Иванов) в имотния регистър има близо 20 сделки с имоти, в Банкя, Иваняне и София (виж тук извадена справка в „Биволъ” – с кликване върху „виж сделката“ се виждат подробности за имота).

Когато стана дума за недекларирана жилищна сграда на Борисов преди изборите, наричаха това „злоба”, „фалшиви новини” и прочее.

Самият Борисов се появи в Нова тв и набързо ликвидира въпроса с обясненията, че с първите си братовчеди не се е виждал от 30-40 години, с вторите не си говорел, някои ги напердашил и т. н.
На разпространена снимка, на която се вижда как качва в своя ретро мерцедес братовчеда Радо на път към изборната секция през 2017 г., Борисов отговори, че това по изключение, дошъл с него за да върне колата.

Напрежението около личните имоти на Борисов изглежда е голямо, защото информацията за тях Атанас Чобанов от „Биволъ” я разпространи в страницата си във Фейсбук с пояснение, че колегите му в България са изложени на опасност да ги „профилактират” (Чобанов живее в Париж).

Според извадените от Чобанов данни от имотния регистър, скици и снимки от Гугъл мапс, разрешения за строеж и т. н., се разбира следното:

 

 

Скица на имотите на дъщерята на Борисов Венета и роднини в Иваняне, в които се строи в момента, с обща ограда.

 

– Дъщерята на Борисов Венета, братовчедът Ради и братовчедката Румяна строят нова къща на входа на село Иваняне до Банкя. Всеки си има парцел, но за по-удобно са инвестирали в обща ограда. За строежа ползват фургон на съседния терен, който е на жената на шефа на фирма „Карат С”. Той е спонсор на ГЕРБ и печели обществени поръчки за превоз от Софийска община. Жена му пък е купила терена от фирма на Пацо Килията, съдружник на Румяна, пояснява Атанас Чобанов. Пацо Килията е бивш затворник, осъден за разпространение на наркотици.

 

 

Парцелите на дъщерята на Борисов Венета и роднини, в които се строи в момента, са с обща ограда, на входа на Иваняне

 

– От данните в Имотния регистър по партидата на Бойко Борисов се вижда, че той е собственик на следните имоти в Банкя:

1. Парцел 560 кв.м. в Банкя, върху който е построена многофамилна жилищна сграда с разгъната застроена площ 530 кв. м. (УПИ II-412 в кадастъра). Това е фамилната къща на Борисов. Чобанов отбелязва, че тя не е декларирана пред Сметната палата, според справката в декларациите на Борисов.

 

Братовчедът Ради продава на Борисов парцел от 462 кв. м за 3500 лева.

 

2. Парцел 462 кв.м. в Банкя, върху който е построена еднофамилна жилищна сграда с разгъната застроена площ 138 кв.м. (УПИ IV-414). Парцелът е купен от братовчеда Радослав през 2007 г. срещу 3496,90, което е данъчната оценка. По това време Борисов е кмет, квадратният метър в София не пада под 50 евро и симулативната сделка очевидно ощетява управляваната от него самия община, пояснява Атанас Чобанов. Новата сграда е въведена в експлоатация през октомври 2009 г., когато Борисов вече е премиер и досега не е декларирана пред Сметната палата, показва справката от неговите декларации. Борисов обясни пред Нова тв, че не е декларирана, защото е в същия имот, била ремонтирана пристройка, бивш зайчарник. Само че по документи, разрешителни за строеж, Акт 16 и др., се води жилищна сграда, в отделен парцел, на името на Борисов и подлежи на деклариране (за тази къща виж още тук).

 

Трите отделни парцела в имота на Борисов в Банкя. Вдясно са новопостроените жилищни сгради, на мястото на стари пристройки.
 

3. Парцел 400 кв.м. в Банкя, върху който е построена вилна сграда с разгъната застроена площ 77 кв. м. Вилната сграда преди е била работилница за сувенири, но е преустроена в жилищна сграда и въведена в експлоатация през 2011 г. Тя също се води отделен имот (УПИ III-415) и не е декларирана от Борисов пред Сметната палата, както изисква законът, показва справка в декларациите му.
От всички тези парцели и къщи в декларациите на Борисов за периода 2007 – 2019 г. като кмет и премиер се открива само парцела от 462 кв.м. купен от братовчеда Радослав. Той е деклариран през 2008 г.
Общо имотите на Борисов в Банкя са три: УПИ II-412, III-415 и IV-414, в кв.16Б.

 

Справка от кадастъра показва, че това, което Борисов нарича бивш зайчарник, пристройка в същия имот, е жилищна сграда 138 кв. м., в отделен парцел.
 

Братовчедът Ради (Радослав Иванов) е изкупил четири парцела, заобикалящи трите парцела на Борисов в Банкя. Също така братовчедът е поел официално от Борисов фирмата му за охрана „Ипон”, когато той става кмет. Проучванията на Чобанов в Агенцията по вписванията показват, че фирмата има големи приходи от продажби. Но имотите, накупени от Радослав Иванов са толкова много, че плаче за данъчна проверка да докаже приходите си.

 

Парцелът преди построяването на къщата (вляво) и построената къща на Борисов, която фигурира по документи на негово име, но не фигурира в декларациите му пред сметната палата.
 

Същевременно Гражданско сдружение БОЕЦ внесе сигнал до прокуратурата срещу братовчеда Радослав Иванов. В сигнала се казва, че братовчедът Ради е съдружник с приятел на Борисов от Банкя – Иван Саздов, който е бил шеф на предизборния му щаб, когато кандидатства за кмет през 2005 г. Саздов пък според данните на БОЕЦ представлява офшорна фирма, изпратила 1,7 млн. евро по сметка на фирма, която се намира на адреса на прословутата къща в Барселона.

Ето цитат от сигнала на БОЕЦ:

„От справки в търговският регистър става ясно, че Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма „Бетон 2“ ООД. Саздов представлява офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на „EMA BGS SL“, 1,7 млн. евро. Фирмата е представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Адресът на фирмата е същият като на т. нар. къща в Барселона – ул. „Францеск Рибалта“ 8. Това води до основателни съмнения, че Радослав Иванов е подставено лице на Бойко Борисов и реално той е собственик на тази къща, както и активите и формите, които Радослав Иванов ръководи, представлява, или има участие. БОЕЦ уведомяваме прокуратурата, че преди повече от половин година сме внесли сигнал до КПКОНПИ във връзка с аферата „Къщата на Борисов в Барселона” и до днес нямаме отговор и информация за действията и резултатите от тях на КПКОНПИ. При поискване можем да предоставим сигнала и допълнителна информация по казуса…“

В нормална правова държава след такива уличаващи обстоятелства всеки министър или премиер би подал оставка. Тук въпросът се изчерпва с декларации „това беше зайчарник”, „братовчедите ги набих”, „не си говоря с тях”, и т. н.

И случаят приключва, защото медиите не искат да повдигат въпроса.

 

 

Станете почитател на Класа