Вие хубаво ни освободихте, но от вас кой ще ни освободи?

Вие хубаво ни освободихте, но от вас кой ще ни освободи?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.06.2019
  • Сподели:

Съвсем в края на миналата седмица разбрахме, че в Русия били недоволни, че и даже леко засегнати от това, че президентът на Задунайска губерния България Румен Радев, говорейки колко сме им благодарни на братушките, изреждал, изреждал причини, но… пропуснал да спомене Червената армия, която така ни е прее…наредила хода на историята през 20 век. 

В сайта rambler.ru например два пъти е подчертан пропускът на Радев. Два пъти. Говорил бил, че България дала на Русия писменост и религия, но благодарил само за освобождението от турците. За освобождението от нацистите – ц… ядец. Доста нахално – да се фука, че сме им дали писменост и религия, пък да благодари само веднъж. 

И така – реших да поправя грешката на президента и лично да отправя благодарностите на целокупното население на България, но реших да съм подготвен по темата, та се зачетох в разни материали из интернета. И какво намерих…

Написах „България/ Русия/ освободи“. Да видим…

„Вие хубаво ни освободихте от турците, но кой ще ни освободи от Вaс?", попитал Антим I княз Дондуков през 1879 г.“ 

М-м-м… не. Това не става. Ще пробвам нещо друго.

„За разлика от повечето русофилски настроени политици и иереи, Антим I отстоява неизменно българските национални интереси. Когато разбира, че руските империалистически интереси ги застрашават, той подкрепя либералите в лицето на Стефан Стамболов и Петко Каравелов“…

М-м-м… и това не се получи много добре. Трети опит.

„На руското немско правителство, каквото са види, пак трябва да му се е пощяло някой баламач, че рови толкоз безобразно с носът си в нашитe работи“ Христо Ботев (в „Тъпан“, год. I, брой 17, 27 май 1870 г.); „Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии“ (Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51); 

Нещо не се получава, но не се отказвам.

„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” (Захари Стоянов, Русчук, 1 март, 1886 г.)“

„Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…“ (Васил Левски). 

Еми… зациклих, отказвам се. За червената армия, като „освободителка“ намерих разни неща, но думата „окупация“ прекалено често се среща, че да успеем да уйдисаме на руските медии, които се обидиха на Радев. 

 

 

По някаква причина, без връзка с нищо (честна дума!)… се присетих за филма на Доньо Донев „умно село“, в който едни змии нападнаха едно село и за да се отърват от тях едни хора пуснаха едни таралежи, за да ги изядат, само че… таралежите се намножиха и взеха да тероризират селото, та се наложи да пуснат едни лисици, за да изядат таралежите. 

Който разбрал, разбрал… Да идват лисиците. 

В абсолютно НЕСВЪРЗАНА с това новина: немски медии пък ни се разсърдиха, че още не сме се извинили за това, че по време на Втората световна сме прецакали немците, като сме им отказали да им изпратим вагоните с квалифицирани работници и кадри от еврейски произход, които е трябвало да работят за Райха. 

Бая имаме да се извиняваме. 

И докато сме на темата… след като от руската държава така се възмутиха от сериала на HBO „Чернобил“ и се нацупиха на целия свят, немците се почувстваха изостанали и решиха и те да се възмутят от киноиндустрията и се обявиха срещу всички филми за Войната… и двете войни. И искат извинение от Русия за всичкото съвеЦко кино, което обхваща Втората световна. Което е около 140% от съвеЦкото кино. 

***

От безделие написах в Google „комунисти“. И каква стана тя…

Компартията на Белгия е рекетирала свои членове. Плашила ги с поляци […] Ако например семейство получава месечно 3500 евро, но има разходи за 2100 евро, партията задължавала членовете да ѝ предоставят разликата. Мнозина пострадали свидетелствали анонимно за разследването заради страх от преследване. Някои от тях били заплашени от БРП, че ако не направят поисканите парични преводи, "поляци могат да им причинят неприятности […] БРП е основана на примера от Китайската комунистическа партия и от партизанското движение в Латинска Америка. Твърденията за принудителните дарения се вписват в марксистката теория за комунизма, според която свръхизобилието от материално богатство се преразпределя. Теорията на Карл Маркс предвижда всеки да допринася за обществото според възможностите си и да получава според своите потребности“. 

***

Да се върнем в българската действителност, където, приятно като мокър парцал през лицето, ни изненада новината, че „Глобиха столицата с над 1,5 млн. лв. заради „Графа“. 

Глобата е наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството… 

Значи… след къщите за тъщите, дето си остават за сметка на държавата, се оказа, че и „Графа“ е за наша сметка – ДВА ПЪТИ. Веднъж платихме ремонта, втори път ще платим и глобата за ремонта. А нещо ми подсказва, че скоро ще платим и ремонта на ремонта, а после и глобата на ремонта на ремонта.

Прочетена 328 пъти

Станете почитател на Класа