Президентът връчи "Стара планина" на посланик Рубин: Той допринесе за модернизацията на армията ни!

Държавното отличие е за заслугите на дипломата за развитието на българско-американските отношения

 

 

Президентът Румен Радев награди посланика на САЩ у нас Ерик Рубин с орден „Стара планина“ I степен.

Държавният глава отбеляза, че най-голямото българско отличие се дава на американския посланик за неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитие на двустранните отношения. Той подчерта, че на посланик Рубин се падна честа да ръководи посолството на САЩ в период на важни геополитически предизвикателства, с които американският дипломат се е справил отлично.

 

http://epicenter.bg/images/news/62019/thumbs/sml_1560158263.jpg

 

„Посланик Рубин актуализира дневния ред на нашите двустранни отношения. Внесе нов импулс в тях, особено в сферата на отбраната и сигурността, допринасяйки за модернизацията на българската армия… Благодарение на него се задълбочиха нашите двустранни икономически отношения както на държавно, така и на бизнес ниво. През целия този период имаме възход в двустранния стокообмен“, заяви президентът Радев. 

Връчването на орден „Стара планина“ на американския посланик Ерик Рубин показва значението, което България отдава на партньорството си със САЩ, каза президентът Румен Радев, предаде Агенция „Фокус“.

„За мен е чест да удостоя с най-високото държавно отличие посланик Ерик Рубин за неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитие на двустранните отношения между България и САЩ. Считам, че това високо отличие е израз и на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ“, заяви Радев. Той посочи, че посланик Рубин е ръководил американското посолство в България по време на различни глобални предизвикателства. „Но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развият възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Проведоха се много срещи и посещения на високо ниво, които маркираха и за години напред посоката на нашите отношения. Специално в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин внесе нов импулс с особен акцент на модернизацията на българските ВВС“, посочи държавният глава.

Радев уточни, че по време на мандата на посланик Рубин се е разширил обхватът на двустранните отношения и тренировките. „Задълбочиха се и нашите търговско-икономически връзки. Тук дойдоха важни американски търговски мисии, организираха се бизнес форуми, имаше срещи на различни нива – правителство, бизнес, образование. И резултатите са красноречиви – в последните години имаме непрекъснат солиден възход на двустранния стокообмен“, коментира президентът.

Румен Радев определи посланик Ерик Рубин като достъпен посланик, който усеща пулса на българското общество.

„Със своите многобройни и разнообразни инициативи, посещения в цялата страна и срещи с представители на културата, образованието и бизнеса, той намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания“, заяви той.

Дипломатът на свой ред изтъкна напредъка в сътрудничеството в сферата на сигурността, обмена на информация между службите и борбата с тероризма. Рубин не пропусна и да отбележи постигнатото по линия на културния и образователен обмен.

Българо-американските отношения са по-силни и крепки отколкото, когато пристигнахме тук преди почти 3 години и половина благодарение на работата на българите и на американците, посочи посланик Ерик Рубин и благодари за оказаната чест. По думите му, с американска помощ у нас са били развити икономическите сектори с висока добавена стойност като информационните технологии. Стотици компании са инвестирали в България през последните години, каза Ерик Рубин.

Посланикът изказа удовлетвореността си от усилията на България за постигане на енергийна независимост и диверсификация. Той отбеляза постигнатия прогрес в изграждането на дългосрочни взаимоотношения в сферите на сигурността, борбата с тероризма, миграцията и отбраната, както и напредъка в оперативната съвместимост.

Ерик Рубин подчерта и развитието на връзките между двата народа, като даде за пример над 100-те хиляди младежи, които са преминали летни стажове в САЩ. Няма да е лесно на напусна България, заяви посланикът и увери, че ще се върне в страната, защото тя е като втори дом за него.

Президентът и посланикът имаха регулярни срещи, в които много пъти коментираха модернизацията на българската армия. Именно със САЩ преговаряме за нов изтребител за нашите ВВС.

Очаква се до 10 дни да бъде представена ценовата оферта за нови F-16 с оборудване, въоръжение и обучение. Американският Конгрес гласува таван на сделката от 2,9 млрд. лева, но прогнозите на участниците в преговорите са за окончателна цента от около 2 млрд. лв.

Станете почитател на Класа