НЗОК пуска електронните здравни досиета

„Класа“

НЗОК ще пусне до края на годината здравни електронни досиета на всички осигурени български граждани. Това съобщиха вчера от здравната каса. Досиетата ще бъдат част от изградената интегрирана информационна система, която е на стойност от шест милиона лева. Парите - 1 млн. и 300 хил. лв., са осигурени по заем от Световната банка и НЗОК не е изразходвала за целта средства от своя бюджет.
“Средномесечният финансов ефект през последните два месеца от въвеждането на системата е над 8 млн. лева. Така или иначе проблеми с парите касата няма да има“, каза директорът й д-р Румяна Тодорова. Тя отчете около 92-93% изпълняемост на приходната част на бюджета на НЗОК. Така до края на годината от предвидените около 400 млн. лв. от завишената с 2% здравна вноска, които трябва да отидат в резерва в БНБ, няма да се изпълнят около 130 млн. лв.
“Това обаче няма да се отрази на плащанията от страна на касата към изпълнителите“, уточни д-р Тодорова. Тя допълни, че благодарение на електронните досиета здравно осигуреният ще може да проследи посещенията си при лекарите, поставяните диагнози, изписаните лекарства. Лекарите ще влизат в системата с индивидуална парола и електронен подпис. Информацията в досието ще бъде достъпна за тях само с разрешение на пациента и в негово присъствие. Това е първата по рода си електронна услуга в здравеопазването у нас. Тя ще бъде налична за над 6,5 милиона здравно осигурени граждани.
Досиетата ще бъдат достъпни за всеки чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола, известна само на пациента. Данните за всеки ежемесечно ще се допълват и актуализират. Чрез интегрираната информационна система ще се отчитат лекарите, зъболекарите, болниците и аптеките.
От касата допълниха, че НЗОК продължава своята дейност и по изграждането на електронния здравен портал. Предвидените за тази цел средства са в размер на 450 000 лв. Още през юли т.г. тестово, а реално през август лекарите ще могат да се отчитат в здравната каса чрез интернет. Те ще могат да подават отчетите си към информационната система, без да е необходимо лично да посещават съответната районната каса. Така единствените документи, които лекарите няма да подават електронно, ще бъдат фактурите и спецификациите.

Станете почитател на Класа