Цацаров: Замесеният агент на ГРУ в случая "Скрипал" е бил три пъти в България

Цацаров: Замесеният агент на ГРУ в случая "Скрипал" е бил три пъти в България
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    11.02.2019
  • Сподели:

Според главния прокурор Сотир Цацаров замесеният в случая "Скрипал" агент на ГРУ е бил на българска територия три пъти. Това каза Цацаров след среща с премиера Бойко Борисов.

В понеделник сутрин Борисов се е срещнал и с посланика на Великобритания в България - Ема Хопкинс и вътрешния министър Младен Маринов.

 

http://www.transmedia.bg/wp-content/uploads/2019/02/%D0%93%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2.jpeg

 

Дискусията е била във връзка с информацията, че един от замесен в атентата срешу Сергей Скрипал е бил в България по време на отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

След срещата посланик Хопкинс подчерта, че всякакви подозрения за намеса на руски служби в Европа се посреща изключително сериозно. Тя допълни, че по тези въпроси ще продължи да се работи дори и след Брекзит.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов каза, че още след информацията, че Гебрев е настанен във ВМА, СДВР е предприела всички необходими действия и че се работи по всички версии и обстоятелства.

 

https://www.telegraph.co.uk/content/dam/news/2018/09/15/TELEMMGLPICT000174403874_trans_NvBQzQNjv4BqJ8PsoIJWiKbqRS0S3fHYXjVvOl3ZJavthHEEQSh_CtY.jpeg?imwidth=450

 

Припомняме, че на 28 април 2015-а Гербев се е почувствал зле след вечеря със свои партньори от Полша и е откаран във Военномедицинска академия. Три дена по-късно синът на бизнесмена е приет със същите симптоми.

На 30 април в такова състояние изпада и директорът на производството в ЕМКО. Иззети са проби от дома на Гебрев, от превозните средства, от офиса на фирмата и т.н. Разпитани са и множество свидетели, уточнява Цацаров.

Заключенията от експертизите показват, че в кафе от кафе-машината пред дома на Гебрев, както и в пробите от сина му има хлорпирифос - силно токсичен инсектицид, който се използва за борба с вредителите.

През 2016-а обаче производството е спряно поради липса на доказателства и защото няма разкрит извършител.

 

https://media.trud.bg/2018/03/14-01-2-360x202.jpg

 

През 2018-а Цацаров получава писмо от Гебрев, според което отровата, използвана срещу него, е българският вариант на "новичок" - веществото, използвано срещу Скрипал и дъщеря му Юлия.

Затова Гебрев настоява работата по неговия случай да бъде възобновена. Междувременно британските власти издирват трима служители от руските служби, които са обявени за замесени в аферата "Скрипал".

Единият от тях е Сергей Федотов, който по информация на Сотир Цацаров е влизал три пъти в България за периода февруари - май 2015-а година.

Прочетена 288 пъти

Станете почитател на Класа