Нено Димов обясни може ли България да забрани вноса на стари автомобили

Нено Димов обясни може ли България да забрани вноса на стари автомобили
  • Автор:  novini.bg
  • Дата:  
    11.10.2018
  • Сподели:

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия повишаването на данъка за старите коли.

Той напомни, че те са един от причинителите на замърсяване на въздуха. „Тук говорим вече за здравето ни“, обясни министърът и добави, че това е стъпка в правилната посока.

Според него е по-добре човек да  има една кола нова, а не две по-стари. „Всичко се опира на манталитета ни“, напомни Димов.  

 

http://nakratko.bg/Photos/20151013134645-1.jpg

 

За последните три години има устойчиви промени в градове, в които са били отчетени високи нива на замърсен въздух, информира той.

„Не можем да забраним вноса на стари автомобили, но аз поставих пред Съвета на министрите в Европа въпроса да не бъдат внасяни коли, които не отговарят на определени условия“, съобщи министър Нено Димов. Той разкри, че в Германия се обсъжда производителите на коли да поемат отговорност за техните автомобили.

По-съществен бил проблемът само с битовото отопление на твърдо гориво. Подмяната на остарелите и вече опасни печки с нови можело да бъде най-евтиното или най-скъпото решение. Ако дадено домакинство живее на място с изградена газопреносна мрежа, то най-изгодният вариант бил да се присъедини към нея. Ако обаче е наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то така смяната на отоплението излизала доста скъпо, обясни министърът.

Той бе категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара. И добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския сувет още следващата седмица.

Екоминистърът коментира и плановете за строителство на втори лифт в Банско, които бяха спрени, след като на първа инстанция съдът ги обяви за противоречащи на закона. „България губи възможността да развива един цял отрасъл като планинския туризъм, а хората, които живеят в планинските райони, са сред най-бедните у нас”, каза Димов. И добави, че трябва да се търси балансът между икономическото развитие и опазването на околната среда без да се саботира модернизацията на държавата.

Станете почитател на Класа