България е на 46-то място в класацията за борба с неравенството при доходите

България е на 46-то място в класацията за борба с неравенството при доходите
  • Автор:  Аспарух Илиев investor.bg
  • Дата:  
    11.10.2018
  • Сподели:

България е една от 50-те държави в света, които най-ефективно се справят с редуцирането на неравенството при доходите на гражданите, показва класацията на Commitment to Reducing Inequality Index.

През 2015 г. ръководителите на 193 правителства обещаха да намалят финансовото неравенство между гражданите на техните страни във връзка с Целите за устойчиво развитие (SDG) като част от борбата за справяне с бедността.

 

България е на 46-то място в класацията за борба с неравенството при доходите

 

Намаляването на разликата между богати и бедни е глобална инициатива, която протича с различна динамика в зависимост от региона и държавата. 

Индексът се позовава на информация, която обхваща 157 държави, измервайки действията на правителствата по отношение на социалното подпомагане, данъчната система и трудовите права, фактори, които са от решаващо значение в борбата за неравенството при доходите.

През 2017 г. Development Finance International (DFI) и Oxfam създават първия индекс за измерване на ангажимента на правителствата по отношение на програмата.

Класацията е оглавена от Дания, която е предприела съществени мерки и по трите точки, разглеждани от индекса: трудови права и заплати, данъчна политика и социално подпомагане.

Сред първите десет държави попадат още Германия, Финландия, Австрия, Норвегия, Белгия, Швеция, Франция, Исландия и Люксембург.

В сектора за трудови права и заплати водеща страна е Норвегия, следвана от Дания, Исландия, Германия, Швеция и Естония. На последните позиции са Етиопия, Чад, Тонга, Хаити и Бурунди.

 

1awwwde

 

Страните с най-голям ръст при данъка върху доходите са Монголия, Гвиана, Уругвай, Австрия и Централноафриканска република.

На 47-мо място, точно след България, е поставена съседна Румъния, следвана от Латвия, Грузия и Русия. Гърция е поставена на 37-мо място, докато Швейцария заема 33-та позиция.

Индексът поставя САЩ извън топ 20, на 23-то място.

Последните позиции принадлежат на Сингапур, градът с най-скъп живот в света, Мадагаскар, Бутан, Сиера Леоне, Чад, Хаити, Узбекистан и Нигерия.

Анализирайки първите десет позиции в класацията, може да се направи извода, че страните от Европа и по-конкретно от Централна и Северна Европа са предприели най-сериозни действия в борбата с неравенството. Единствената страна в топ 10, която географски не принадлежи към Стария континент, е Япония.

От балканските държави впечатление прави високата позиция на Словения – 12-то място, следвана от Хърватия (15).

Сред първите 30 държави не присъства нито един представител от Африка. Най-добрата позиция за този континент принадлежи на ЮАР (31).

Според експертите, изготвили класацията, неравенството е избор на политика. Индексът ясно показва, че правителствата имат избор – те могат да предприемат стъпки за намаляване на разликата между бедни и богати чрез конкретни действия по отношение на социалната политика и данъчната система, или да задълбочат пропастта, поясняват анализаторите.

Прочетена 224 пъти

Станете почитател на Класа