Е. Захариева пред ДВ: "80% от пристигащите сега са нелегални мигранти"

Българската външна министърка Екатерина Захариева смята, че ЕС също носи част от вината за кризата с бежанците. Пред телевизията на ДВ тя разкритикува и факта, че не се прави разлика

между бежанци и мигранти.

 

 

 

 

 

 

Бежанците и нелегалните мигранти – това беше основната тема в днешната емисия на ТВ-предаване на ДВ „Конфликтна зона". Водещият Мишел Фридман беше поканил българската министърка на външните работи Екатерина Захариева. 26-минутното интервю се водеше на английски, а колегите от „Конфликтна зона" ни предоставиха обобщение на по-важното:

 

За съжаление миграцията е "най-разделящата тема" в ЕС, смята българската министърка на външните работи Екатерина Захариева, чиято страна приключи шестмесечното си председателство на ЕС.

 

Екатерина Захариева разговаря с водещия на Конфликтна Зона Мишел Фридман

 

След многомесечни дебати лидерите на ЕС постигнаха споразумение за миграцията. То съдържа предложения за изграждане на затворени приемни центрове за мигранти вътре в ЕС и за контролни центрове за мигранти извън границите на ЕС (в държави от Северна Африка и Средния изток), както и въвеждане на по-строги вътрешни проверки, които ограничават мигрантите свободно да си избират държавата, в която да поискат политическо убежище.

Първата мярка, изграждането на контролни центрове за кандидати за убежище на европейска територия, трябва да бъде доброволна, казва Захариева: „Нека бъдем искрени. Доброволно никой няма да ги пожелае."

 

„Външните си граници ние пазим изключително добре – не нашите, а външните граници на ЕС. Имаме и центрове, където регистрираме. Ние сме регистрирали всички бежанци, които пресичат нашата граница", казва Захариева.

Тя смята още, че ЕС носи част от вината за кризата: „Не бяхме подготвени за първата криза. Нито една държава-членка на ЕС не беше подготвена."

 

Мнозинството от пристигащите сега не са политически бежанци

 

Международната организация по миграцията през януари 2018 г. съобщи, че числеността на хората, пристигнали в Европа по море, през 2017 година е била над два пъти по-малка, в сравнение с предишната година. През Средиземно море в Гърция, Италия, Кипър и Испания през 2017 година са влезли по-малко от 172. 000 души – в сравнение с 363. 000 през 2016-та.

 

Според българската външна министърка, две години след най-големия прилив на бежанци и мигранти от Втората световна война насам, мнозинството хора, пристигащи в Европа сега, не са политически бежанци: „От 2012 до 2015 година 90% от хората, прекосили европейските граници, бяха бежанци. Сега вече не е така." Според нея, сега 80% са „нелегални мигранти".

 

Тя разкритикува водената в момента публична дискусия с упрека: „Хората престанаха да правят разлика между бежанци и нелегална миграция. А разлика има."

 

„Солидарност ли е, когато само държавите по външната граница приемат всички бежанци и нелегални мигранти, които искат да дойдат в Европа? Това не е солидарност", добави тя по-късно.

 

Повечето от бежанците не искат да остават в България, Гърция, Италия

 

Българският Хелзинкски комитет през 2017 година стигна до следния извод: „Вече четвърта поредна година интеграцията на бежанците в България е нулева. Нещо повече, през цялата 2017 кандидати за убежище многократно съобщаваха, че са били подлагани на словесен и физически тормоз, на нападения и грабежи близо до бежанските центрове. Тези деяния не бяха разследвани." А „Амнести интернешънъл" твърди: „Мигрантите и бежанците не получават необходимата подкрепа, това важи включително и за децата без придружител." Докладът на „Амнести" цитира кмет на български град с думите: „Мюсюлмани от Сирия са нежелани." В отговор на репликата на водещия на ДВ Мишел Фридман, че България не желае да подслонява бежанци, външната министърка каза: „Не само България не желае." Освен това обаче, добави тя, самите бежанци не желаят да оставят в България, Гърция или Италия.

 

Бележка на редакцията: В интервюто става дума още за антиромските изявления на българския вицепремиер Валери Симеонов, за българската позиция към Русия след анексирането на Крим и агресията в Украйна, за енергийните отношения между България и Русия, за корупцията в страната. В прикачения видеофайл можете да гледате цялото интервю на английски.

Станете почитател на Класа