Борисов: Натикахме се в скандал, който изобщо не е наш

Борисов: Натикахме се в скандал, който изобщо не е наш
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    15.06.2018
  • Сподели:

Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, не ни е нужен, това са нашите братя там. Признали сме всичко, подписали сме си всичко. Спорът е между Гърция и Македония, да си го решат. Ако не го решат, пак си е тяхна работа. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по темата с посещението на македонския президент Георге Иванов.

 

"Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари", коментира Борисов.

 

"Как ще се казва Македония и дали ще се споразумеят с Гърция, е работа само на македонския и гръцкия народ. Единственото, което искаме за Македония, е влизане в ЕС, НАТО и свързаност между държавите ни", коментира още той.

 

"На срещата на върха в София апелирах и опозиционните лидери, да не се възползват политически от тази ситуация. На фона на усилията, които всички европейски лидери положиха месеци наред и събитията от вчера, прецених, че днес не е моментът да посрещам тържествено македонския президент", допълни Борисов.

 

Мотивът за отказа му да се срещне с Георге Иванов е, че македонският президент изгони вчера премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигнатата договореност с Гърция за името на Македония.

 

"Президентът Георге Иванов знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в ЕС и НАТО, просперитет и свързаност", каза още Борисов.

 

В коментар за това, че българският президент Румен Радев все пак прие македонския си колега, премиерът коментира, че Радев не е имало какво друго да направи.

 

"Когато вече е тук, как да постъпи? Той е негов гост, не е мой. Ако беше мой гост, и аз щях да го приема, но той е гост на президентската институция. Аз по този начин показвам моето отношение към колегите в Гърция и в Македония, към Ципрас и Заев, моите политически опоненти като европейски социалисти, но храбри, смели и отговорни. Това показвам", заяви Борисов.

На въпроса вижда ли различия в политиките на двете институции (президентство и правителство) от гледна точка на темата Македония, Борисов каза, че не вижда никакви.

 

В коментар на критиките на президента Радев, Борисов отвърна, че това е негово право и той само това прави напоследък.

"Но усилията, работата, това огромно напрежение, за да се придвижим напред по всичките тези стъпки, да подпишем този договор за добросъседство, който беше аплодиран в първите 15 минути от целия свят. И не на последно място ме информираха сега, че и външният министър на Русия казва, че това име е добро", допълни още Борисов.

Прочетена 284 пъти

Станете почитател на Класа