Въоръжаваме се със 150 нови бронирани машини и поне 8 изтребителя, сумата е колосална

Въоръжаваме се със 150 нови бронирани машини и поне 8 изтребителя, сумата е колосална
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.05.2018
  • Сподели:

Проектът, който гласувахме за бронирана машина, е на стойност 1,4 млрд. лв., а за изтребител – 1,8 млрд. лв. Това каза в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от „Фокус". „Днес Министерски съвет гласува два проекта за отбраната – единият е за придобиване на нова бронирана машина, а другият е за изтребителя.

 

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

Те са част от нашата управленска програма и са разработени от Министерството на отбраната. Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години.

 

Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия", коментира министър Каракачанов.

 

Във връзка с актуализирания проект за придобиване на нов тип боен самолет той посочи, че става въпрос за минимум 8 самолета, като сумата е 1,8 млрд. лв. с ДДС, а срокът за плащането е разсрочен във времето в десет години. „Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива", коментира още той. Каракачанов обясни, че проектите днес са гласувани, утре ще бъдат внесени в Народното събрание.

 

„И се надявам, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен", каза още министърът на отбраната.

Прочетена 381 пъти

Станете почитател на Класа