Радев: България прилича на строителна площадка – нещо строим, но не знаем какво

Никоя икономика не може да се развива добре, ако държавата не създаде необходимите условия. Както и никое държавно управление не може да успее, ако няма успешна икономика. Това заяви президентът Румен Радев в публична лекция в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на тема “Икономическите и външнополитически предизвикателства пред страната ни”. Президентът Радев откри Младежки икономически форум в УНСС. В речта си той разкритикува практиката на правителството да разпределя без обществен дебат милиарди. Държавният глава критикува и програмата за саниране, която нарече “дълбоко несправедлива”. Според него “нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще”.

 

“България в момента прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем какво – защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена, или да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започнат да я ремонтират, преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно.

 

 

Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички. Прокуратурата и съдът имат шанс да върнат доверието, като погнат крадците независимо дали са от управляващите или от опозицията.

 

Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желаните резултати. Трябва да осъзнаем, че сега, повече от всякога, е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция. Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществените процеси, новите технологии, с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното – с друга енергия и друг морал“, каза държавният глава.

 

“А тези хора сте вие”, обърна се към студентите в залата Румен Радев.

 

В дебата за бъдещето трябва да се въвличат младите, защото те ще реализират идеите и ще носят последствията от тези идеи, започна речта си президентът Румен Радев.

 

„Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото“, каза в началото на словото си Румен Радев. И подчерта, че “една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.”

 

Ако се сравним с България отпреди 30 години ще видим значителни успехи – нова конституция, пазарна икономика, приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО (без това да стане, тя щеше да бъде маргинализирана на европейската и световната сцена), заяви Румен Радев.

 

Той обаче отбеляза, че България е най-бедната държава в ЕС, с милиони хора, живеещи в бедност, с висока емиграция и обезлюдяване; с пенсионери , живещи с шокиращо ниски пенсии.

 

Като една от совните причини за това, президентът посочи “порочната практика” да привличаме чуждестранни инвеститори със социален дъмпинг – ниски заплати.

 

“Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много“, продължи президентът Радев.

 

Държавният глава отбеляза и липсата на съдебна реформа сред причините за състоянието в страната.

 

Българският парламент е основният гарант за демократичността на нашата демократична система, подчерта Радев, след като поздрави всички с Деня на конституцията. Румен Радев обаче не подмина честата промяна в законодателството, което въздейства негативно върху бизнес средата. Президентът обърна внимание и, че става практика с преходните и заключителни разпоредби на един закон, да се променя друг. Свидетели сме как важни законопроекти, част от управленската промяна на правителството, се внасят от народни представителите, каза Радев. Според него такъв подход поражда въпроси.

 

“Президентът е президент на всички българи и той не може да създава политически партии. Но, ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии. И аз ще разбера българските граждани”, отговори Радев на друг въпрос от аудиторията – как смята да реализира бъдещите идеи и смята ли да създаде политическа партия.

Станете почитател на Класа