"И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България!"

"И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България!"
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    13.02.2018
  • Сподели:

Когато говорим за силни български държавници, едно име неизменно излиза на преден план - Стефан Стамболов. Обичан и мразен, но винаги уважаван, Стамболов изиграва решаваща роля за изграждането на модерната българска държава.

 

И ако Петко Каравелов, с когото са съвременници и сериозни политически опоненти, е този с визионерската мисъл за самия строеж на държавата и на обществото, Стамболов е държавникът с енергия, размах и целеустременост, който няма да се спре пред нищо, за да постигне целите на отечеството си.

 

 

Стефан Стамболов

 

 

Подобно нещо като бивш революционер няма. Още от борбите за национално освобождение, подготовката на Старозагорското и на Априлското въстание, той запазва този бунтовен плам и в политическата си кариера като един основните дейци на Либералната партия, а впоследствие водач на Народолибералната партия и министър-председател.

 

Стамболов е човек на действието и не се свени да мине дори през закона (камо ли през опозиционните елементи) в името на това как той сам вижда доброто на България.

 

Това го превръща в може би най-противоречивата фигура за времето си.

 

"За тая личност аз искам да кажа няколко думи, тъй като в устата на всички българи е днес това име, едни го въздигат в небесата, а други го обсипват с хули, укори и ругания, всякой наспоред разположението си към него...", пише писателят Петко Р. Славейков, който също е сред водачите на Либералната партия.

 

За някои той е бележитият държавник, който изправя България на крака и я прави сила на Балканите, която малко повече от десетилетие след това ще има достатъчната увереност да обяви независимост от Високата порта. Наричат го "Българският Бисмарк". Той е смел, той е действен и прави всичко това, което вярва, че ще донесе дивиденти за България.

 

За други обаче той е авторитарен, почти диктатор, който взима всичко, което поиска, със сила и без скрупули. И не на последно място - за мнозина той убиец. Именно Стамболов е в основата на контрапреврата, който връща княз Александър I на власт (макар и за съвсем кратко, преди той отново да се откаже от престола, този път доброволно) и той разпорежда смъртните присъди на герои от Сръбско-българската война като Олимпи Панов и Атанас Узунов.

 

Впоследствие той ще организира изборите по този начин, който до служи за вдъхновение на "Бай Ганьо прави избори" на Алеко Константинов - със сила, всяване на страх и подкупи.

 

Отношението му към Русия е пословично - много от русофилите в страната емигрират заради страх от преследване. Самият Стамболов не пести критиките към Петербург като към държава, която многократно е предавала България в ключови моменти за тези кратки десетина години свобода. И с това отново постига разделение - хвалебствия от едни и омразата на други.

 

Стамболов е арогантен и безпардонен, но с това постига целите си. Той е носител на прагматичната политика, която е ориентирана към целите и към доброто на България на всяка цена. Дори тази цена да е репресии.

 

А историята, за разлика от съвремието, помни победителите - тези, които са блестели и са постигали неща. Съвремието, от своя страна помни и таи злоба, която в крайна сметка ще коства живота на Стефан Стамболов.

 

Княз Фердинанд става достатъчно силен, за да си позволи да се изтръгне от желязната хватка на министър-председателя и приема оставката му, хвърлена (както няколко предишни пъти) като хватка за утвърждаване на собствената му сила. Князът обаче я приема и го изолира от властта.

 

Година по-късно той е посрещнат и от отмъщението на противниците си - нападнат от борци за освобождаването на Македония като отмъщение за смъртната присъда на Коста Паница и съсечен в центъра на София. Три дни по-късно умира от раните си.

 

Ако искаме да го разберем като държавни, това става най-лесно през собствените му думи и през чуждите цитати за него:

 

Цитати от Стефан Стамболов:

 

- "И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България!"

 

- "Не трябва да се освобождава никой народ. Народите трябва да се освободят сами, или да загинат!"

 

- "България не се нуждае от такъво Руско приятелство! Отивам и по-надалеч: Подобно "приятелство" на официална Русия е вредително за нас"

 

- "Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме през когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?"

 

- "От официална гледна точка на руското правителство, ний бяхме длъжни да изплатим освобождението си с независимостта си."

 

- "Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме настрана и да пожертваме пред олтара на Отечеството си!"

 

- "И тоя Димитровден бехме живи и честити да посрещниме и прекараме честито. Добре е такива светли народни празници да ги минуваш в Отечеството си, а особено под бащината си керемида. Весело ти е и е приятно. Димитров ден. Ще ли го срещнем и догодина в бащината си земя. О, Боже, ако България ще пропадне завинаги, ако московецът дойде да я пороби и поруси, земни ми живота, а не ма оставяй да доживея да видя с очите си позора и смъртта на моето мило и драго Отечество..."

 

Цитати за Стефан Стамболов:

 

- "Аз бих искал в моето отечество да се ражда на 100 години по един Стамболов." - Английският дипломат Джордж Бюканън

 

- "Стамболов е природен държавен гений, комуто липсва финесът на салонната изисканост за сметка на вродена и бързо развита дарба за държавническо мислене." - в. "Таймс".

 

- "Той се възхвалява като патриот, държавен мъж и вещ политик от тия, на които всичкий патриотизъм е как да се докопат до топло място и как да го спазят с всякакви подлости... Тези, които го хулят, хулят го и корят, защото им отнел мястото, изтикал ги е от позициите им и не им дава надежда да могат скоро да се възвърнат на местата им." - Петко Р. Славейков.

 

- "Стамболов поддържаше през всичкото време на своето диктаторско управление, че целта му била да извади страната от безкняжието, в което хвърли я детронирането на Батенберга, и с това да възвърне реда и спокойствието в нея."

 

- "И когато Стамболовото тело беше вече отдавна в черната земя, злобата на неприятелите му не беше още отслабнала. През следващата зима те унищожиха с динамит оградата на гроба му."

Прочетена 292 пъти

Станете почитател на Класа