Речта на Доналд Туск стопли сърцата, но не може да стопли джобовете (ВИДЕО)

Голям фурор предизвика речта на председателя на европейския съвет Доналд Туск по време на официалното откриване на европредседателството в Народния театър вчера. Какво ни каза той и какви са посланията от старта на българското председателство – коментира Велизар Енчев, бивш дипломат, политик и журналист, и директорът на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева.

 

 

“Това е стопляща сърцата реч, тъй като рядко може да се чуят от устата на чужденец такива признания на исторически факти и на това, че сме фактор на Балканите. Не си спомням толкова високопоставен човек напоследък да е изричал такива думи, но не те могат да стоплят джобовете на милиони българи“, каза Енчев.

 

По думите му, по времето на откриването на европредседателството снощи, сме станали свидетели на пародия, особено на фона на протестите за Банско и криминогенната обстановка у нас.

 

Той изрази неудовлетворение от днешното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който каза, че „България не е изцяло корумпирана държава“.

 

„Това не е ли обидно? Да, не сме на 100% корумпирани, но приближаваме тези 100%“, каза Енчев.

 

Според него, Юнкер засилва антиевропейските настроения у нас, тъй като показва как Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, не се интересува докъде са стигнали корупцията и „бандитизмът“ в страната.

 

„Събитието беше доста по-обрано, отколкото можеше да бъде, речите бяха кратки. Речта на Туск беше впечатляваща, най-вече защото започна с едно много хубаво и малко позабравено стихотворение и защото показа отношение към българската идентичност, която минава през българския език“, коментира Чернева.

 

Тя посочи, че Туск е политик от европейска класа и не всеки би могъл да изнесе неговата реч от снощи.

 

 

 

Станете почитател на Класа