За „Годината на Лифта” от Португалия… Искам и трета „кабина”, и совалка…

2018 в България е „Годината на Лифта”. Седя си аз в едно кафе в Порто и се опитвам да се наслаждавам на латето. Но се разсейвам, фейсът ми е луднал, снимки, лайфове от протести. Направо се чувствам изолирана тук в спокойна Португалия, изпускам екшън голям. И си мисля къде съм бляла по Коледа, че чак сега разбирам какво точно се случва в любимата родина. Ами къде – карах сърф май, а пък по плажовете няма обхват. То и нищо друго няма де, няма и барове. Кафето от един предприемчив дядо си го купувам, който обикаля плажовете с каравана.

 


Абе, тези португалци нищо не разбират от развитие на туризъм – от 1794 км плажна ивица, само 400 км са развили и то пак недостатъчно според нашите български експерти. Ами останалите километри – национален парк, а то пък само пясък, даже защитени животни нямат. Какво толкова пазят там?…

 

И този дядо с кафето го оставят да монополизира северно-португалските плажове. Трябва спешно да им се пратят Ангелкова, Симеонов и „Юлен” да им развият природните дадености…


Понеже то си е абсурдно, как нямат хотели на плажа, даже каравани нямат, а пък какво остава за баровете, да няма нито един бар с посредствена хаус музика от 2001. Как въобще идват туристи тук се чудя? И как въобще са ги избрали за световна дестинация на годината?

 

А иначе имат всички предпоставки да се развият и те като нас. Манталитетът им е същият, корупция си имат, но явно са си мързеливи по природа и явно не им се занимава просто. А пък туризмът носи около 30 процента от държавните приходи. Как се получава това, без всичко да е застроено? Нещо може би са се объркали, трябва това Каролев да го провери задължително.

 

Така…, а за прословутата втора кабинка. Ами то всъщност аз искам втора кабинка, и трета искам, даже най-добре би било да идва совалка да ме взима от нас и да ме сваля на пистата, че нали нямам кола. И всички говорят за това как било в Австрия и Швейцария, и че Банско с тях се конкурира, и трябват и тук влекове, и писти. Ами то и аз много искам курортите ни да са като алпийските, а плажовете като португалските.

 

И след като имаме еднакви виждания с концесионерите, аз всъщност си мисля,че по скоро съм за контра-протеста, чисто рационално погледнато. Ама нещо се обърквам, уж познавам Австрия и Швейцария,а пък нищо общо няма с Банско. Не знам тези всичките политици къде са ходили и от къде са се вдъхновили да развият Банско. Може би разни специални курорти, които не са достъпни за простолюдието.


Нещо много се обърквам вече и реших да проверя, защо така се получава. Сравнявам любимите ми алпийски курорти с Банско.

 

Лех, Австрия – леглова база 8200, писти 305 км.


Давос, Швейцария – леглова база 14 500, писти 300 км.


Майрхофен, Австрия – леглова база 8600, писти 157 км. (всъщност 605 км общо в Цилертал).


(Банско – леглова база 20 000, писти 70 км. – според някои данни легловата база е към 25 000 за 2017 г., а пистите са около 60 км. Проектите са легловата база да достигне 70 000 – бел. ред.)

 

Ами не знам кой как се е развивал, но като погледна визуализацията, ами очевидно е, че в Банско има някакъв огроооомен проблем, който и още 5 лифта няма да го решат. Как се е стигнало дотук, вече е въпрос на друга тема.


Да не говорим за символа на простотия, в който се превърна това прекрасно място.

 

Аз лично в Лех, с около 50 лифта, пак съм чакала на огромни опашки. И въобще какво значи това – има огромни опашки? Какъв е този аргумент? И в „Помпиду” (музей в Париж – бел. ред.) има огромни опашки, но не знам да са тръгнали да правят нов музей.

 

Та, когато се спре концесията на офшорката „Юлен”, когато кмет на Банско не е Икономов, а някой като тиролските кметове, които първо искат инфраструктура, преди да строят лифтове и налагат запор на нови хотели, когато лифтовете на Витоша проработят, когато се направи визия за Банско 2080, тогава ще подкрепям и совалки до Пирин.
Дотогава R.I.P. Банско, беше ми приятно и мерси за всеки момент в горите ти. #savepirin

 

 

Ски писта лятно време - ски пистите не увреждали околната среда, твърди министърът на околната среда Нено Димов. Снимка: За да остане природа в България
 

(Уточнение – никой не ми плаща за този пост, но от интервюто на (Валери) Симеонов по Би Ти Ви разбрах, че швейцарските курорти следят нашия казус с лифта и даже плащат пари на протестиращи. Моля, ако някой курорт го чете това, да се свърже с мен тук, за да уговорим сътрудничеството ни. Имам най-голям интерес към Давос, но ще преговарям и с други алпийски части.) :)

Станете почитател на Класа