Условнa присъдa за кaндидaт-депутат нa СДС зa крaжбa нa над 1 млн. лв.

Едва година условно с 3-годишен изпитателен срок получи кандидат депутатка от СДС за кражба на над 1 млн. лв. в криптовалути.

 

 

Милена Тончева Митева е сключила споразумение със специализираната прокуратура, което съдът е одобрил в края на миналата седмица. 

Митева е популярна бизнесдама в родния си Пазарджик. От години се занимава с криптовалути, описва се като предприемач и бюти консултант в профила си във фейсбук. Тя попада в полезрението на антимафиотите от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП в средата на 2018 година, събщaвa “24 часа”.

През март тя и нейни приятели - джаз певецът Димитър Карбанов и Любомир Болчев, ударили платформата футуронетуърк. В нея се търгува с криптовалутата футурокойн. Тя е подобна на биткойните. Използвали пропуск в сигурността на системата и източили близо 5 млн. лв. За целта създали профили с фалшиви имена.

За да прикрият следите си, обърнали откраднатите футурокойни в други криптовалути. Така се сдобили с етери, лайткойни и монеро. След това започнали да търгуват и с тях. Този път тримата разменили средствата за най-популярните виртуални пари - биткойн. По това време обаче антимафиотите от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП ги надушили и започнали да ги наблюдават. Митева, Болчев и Карбанов започнали да харчат. Джаз певецът например си купил тойота за 60 хил. лв., която платил в брой.

 

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/298/Image_8994298_126.jpg

 

Не могъл обаче да ѝ се порадва, защото тримата били арестувани на 22 ноември 2018 г. От домовете им били иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари. Открити са и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

Заради огромните суми на задигнатото Митева е в ареста от 22 ноември до 4 юни 2019 г. След това излиза на свобода срещу гаранция от 2000 лв. Усетила, че доказателствата срещу нея са солидни, тя е върнала задигнатите от нея 1 124 198, 81 лв. На толкова са равни футурокойните, които откраднала.

След като възстановява сумата, на 30 юли т.г. тя и спецпрокуратурата опитват да сключат споразумение за година условно с 3 г. изпитателен срок. Съдия Силвия Русева от спецсъда обаче не го одобрява с мотива, че присъдата трябва да е по-висока.

Въпреки отказа, на 4 септември адвокатите на Митева и спецпрокуратурата внасят същото споразумение. Този път съдия Иво Хинов го одобрява, след като изтъква, че трябва да се наложи и парична глоба. Така Митева получава 1 година условно с 3 г. изпитателен срок и глоба от 6000 лв. Присъдата е окончателна.

Любопитното е, че Митева е била кандидат за депутат от СДС през 2013 г. Тя дори е първа в листата за област Пазарджик, но сините не събират нужните 4% и не влизат в парламента. 6 г. по-рано тя се пробвала и за общински съветник от местната коалиция “Достойна България”, но отново неуспешно.

Станете почитател на Класа