На 13 декември започва делото за КТБ

На 13 декември започва мегаделото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава БНР. Подсъдими са 18 души, сред които и мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Процесът срещу него ще се води задочно заради липсата на развитие по искането на прокуратурата той да бъде екстрадиран от Сърбия в България.

 

Цветан Василев

 

Още преди да е започвало по същество, делото "КТБ" вече счупи няколко рекорда - по продължителност на разследването от 3 години, по брой на обвиняеми, при това високопоставени - 18 на брой, и най-вече с обема на обвинителния акт - от 15 000 страници. По делото са разпитани повече от 400 свидетели, изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица.

 

 

Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. Амбициозно, наблюдаващият прокурор Иван Гешев, е озаглавил обвинителният акт: "Моделът "КТБ", а при представянето му нарече делото "уникално".

 

 

„Сравнението е като между операция от апендицит и присаждане на глава, със сложност близо до тази с дизелов двигател да се кацне на луната. Към момента смятам, че ние сме кацнали, сега дали ще дишаме, предстои да видим", обяви преди месеци прокурор Гешев.

 

ПОЛИТИКА иван гешевcr

 

Със системата за случайно разпределение процесът за КТБ се падна на съдията от Специализирания наказателен съд Виржиния Петрова, която пък поиска еднократна отсрочка за старт на процеса (заради обема и сложността му) и ще направи опит да даде старт по същество на делото, почти пет месеца след внасянето на обвинителния акт.

 

.

 

 

 

 

 

https://www.vbox7.com/play:5f432126da&start=0

Станете почитател на Класа