Официално: Цветан Василев е под домашен арест

Официално: Цветан Василев е под домашен арест
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    17.09.2014
  • Сподели:

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който вчера доброволно се предаде на сръбската полиция е с мярка домашен арест.

Това реши Висшият съд в Белград. Василев е предал паспорта и е длъжен всеки ден да се разписва в полицейското управление по местоживеене.

"Съдията от Белград забрани на българския гражданин Цветан Василев да напуска страната, отне неговият паспорт и го задължи всеки ден, в работно време да се разписва в полицейското управление", се казва в решението на съдията, цитирано от вестник "Блиц".

Съдът в Белград започва събиране на необходимата документация относно вземането на решение за изпълнението на законовите задължения за предаването на Цветан Василев, се казва още в официалния документ.

В официалната информация никъде не се споменава, че Цветан Василев е бил арестуван. Върховна касационна прокуратура е уведомена тази сутрин за ареста на Цветан Василев в Белград и за мярката срещу него, съобщиха от ВКП. На 17 септември в 7.26ч. в отдел "Международен" на ВКП бе получен факс от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - МВР, с който прокуратурата е уведомена за следното: " Обявеният за международно издирване с цел арест и екстрадиция български гражданин Цветан Радоев Василев е бил задържан на 16.09.2014г. в 09.00ч. /местно време/ от сръбските съдебни власти. В 12.00ч. Василев е бил изправен пред сръбския съд, като след изслушването му е наложена забрана да напуска настоящия си адрес. Паспортът му е бил иззет и същият е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 09.00 до 15.00ч.", съобщиха от ВКП. Това означава, че от днес започва да тече 18-дневният срок за решение за екстрадиране на банкера. Българските власти трябва да предоставят на сръбските документи, на базата на които искат екстрадицията на лицето.

Вчера мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев заяви: "Избрах най-лесното решение", при появата си в едно от полицейските управления на сръбската полиция в Нови Белград.  Драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявления от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, което нанесе сериозен удар върху имиджа на централната банка. На 28.07.2014 г. задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол. Миналата седмица сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че по онова време той не е получавал никаква информация за Цветан Василев, включително и искането на Интерпол.

 До момента в ареста не остана нито един от първоначално задържаните четирима души.

 Все още не са ясни резултатите от проверката на КТБ, която трябва да установи какви са действителните липси в банката. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров излезе с инициатива по КТБ, с което предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти. Те са единодушни, че това не влиза в неговите компетенции.

 В същото време един от основните акционери в КТБ - Оманският държавен резервен фонд, обяви намерението си да работи за разрешаването на проблемите в банката.

 На фона на неизвестността около КТБ, която преди кризата беше четвъртата по големина финансова институция в България, се засилва недоволството сред вложителите в нея. Хиляди клиенти на банката почти всяка седмица излизат по улиците в големите градове и протестират срещу бездействието на властите. В София протестиращите се събират пред сградата на БНБ.

 На 12 септември Софийски градски съд отказа да уважи жалбата на банкера срещу задържането му. Към момента има постановление за 72-часов арест, който така и не беше осъществен, въпреки намесата на Интерпол.

Няколко дни преди това защитникът на Василев адвокат Константин Симеонов съобщи, че клиентът му не се укрива, а се намира в Белград, където работи, включително по планове за оздравяване на КТБ. Адвокатът поиска от прокуратурата да отмени постановлението за задържане под стража, за да може спокойно да се завърне в България. СГС обаче не допусна жалбата с мотива, че процедурата е прецедент в съдебната ни система, тъй като банкерът не е задържан.Казусът "КТБ" е една хитрост на Иван Искров и управителния съвет БНБ, смята финансистът Кольо Парамов. Според него, те прехвърлят горещия картоф от тяхното поле на следващото правителство, което да реши фундаменталния въпрос - по какъв начин ще се работи с банката и какво ще се прави с големите заеми.Жалкото е, че Искров, който получава 15 президентски заплати на месец, прибягва до такива похвати, заяви в студиото на Нова телевизия Парамов. 

 Коментарът му идва, след като стана ясно, че БНБ удължава с два месеца надзора на КТБ и ТБ „Виктория".

 Според Парамов проектантите на костинбродската афера се надяват чрез срутването на КТБ да се повлече един вторичен политически процес. „Но Цветан Василев би могъл много да им развали сметките, защото той може да сключи споразумение с прокуратурата и да каже твърде много, от което цялата политическа власт в България да се срути", смята Парамов. Той поясни, че срутването ще доведе след себе си едно много тежко положение за държавата и до изваждането на „онези 6 милиарда лева от резерва, които просто ги няма". „Банковата криза само за КТБ ще структурира една голяма криза в цялата банкова система. Някои хора имат голям интерес това да стане и да се повлече цялата финансова структура и да могат още 3-4 други банки, които нямат резерв във Фонда за гарантиране на влогове, да бъдат фалирани", заяви финансистът и беше категоричен, че в никакъв случай, че не трябва да се допуска фалит на КТБ. „Никой не може да ме обяви в разпалване на истерия. Може обаче да се обвинят някои хора в липса на далновидност", допълни Кольо Парамов.

Станете почитател на Класа