Нова експертиза по делото за източването на КТБ

Нова експертиза по делото за източването на КТБ
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    22.07.2014
  • Сподели:

Нова експертиза по искане на прокуратурата по делото за източване на КТБ бе представена във вторник по време на съдебното заседание на Софийския апелативен съд, който гледа жалбите на трите обвиняеми по случая срещу наложените им мерки за неотклонение. Прокуратурата внесе шест тома нови доказателства пред апелативния съд, част от които е и експертизата на документи от "Корпоративна търговска банка", но тя също не даде ясни отговори за изчезването на 206 млн. лв. от трезора на затворената на 21 юни банка..

Обвиняеми по случая са заместник-главната счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова, главната касиерка Маргарита Петрова, която Софийският градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста, и Мария Димова - главен счетоводител, която заради онкозаболяване е под домашен арест. Четвъртият обвиняем за присвояване на близо 206 милиона лева е Орлин Русев, изпълнителен директор на КТБ, когото обаче съдът пусна на свобода срещу 10 000 лева. Макар прокуратурата да не протестира неговата мярка за неотклонение, той е в Съдебната палата в знак на солидарност с трите жени.

Заседанието трябваше да започне в 10 ч. но заради представените нови доказателства гледането на мярката още не е започнало.

След запознаването с доказателствата адвокатът на главния касиер на банката Маргарита Петрова – Татяна Дончева, обясни, че вещите лица, изготвили експертизата не признават за официален счетоводен документ разписката, с която от трезора на КТБ са изнесени парите в полза на фирмата на председателя на надзора на банката Цветан Василев "Бромак", която е и мажоритарен собственик на капитала на КТБ. Поради тази причина счетоводната експертиза обяснява, че във финансите на банката продължава да зее дупка. Освен всичко, от думите на Дончева се разбра, че на 15 юни, четири дни преди да бъде издадена разписката за 206 млн. лв., от трезора е била изтеглена друга сума от 23 млн. лв., която е осчетоводена по-късно.

Станете почитател на Класа