Цацаров: Имало е съдебна поръчка за Орлин Алексиев през 2010 г.

Когато интересите на разследването позволят - ще ви бъде дадена информация, така главният прокурор отклони въпроса за това за какво престъпление е образувано досъдебното производство за проверките в Общинска банка и Столична община. На въпрос дали е имало съдебна поръчка към българската прокуратура от 2010 година, в която е посочен конкретно името на Орлин Алексиев. "Имало е такава съдебна поръчка. Това, което се е искало от прокуратурата или което е следвало да изпълни прокуратурата – тя го е изпълнила по тази съдебна поръчка", каза Цацаров, но отказа да отговори на въпроса дали МВР е свършило своята работа с мотива, че това не е негова работа. На уточняващия въпрос дали поръчката е била във връзка с "Кокаиновите крале", той каза, че "2010 година е имало поръчка, която е касаела подобен предмет" като отказа повече подробности.
Сотир Цацаров отново посочи, че пътят който трябва да извърви една оперативна информация, за да се превърне в доказателство по смисъла на НПК е доста дълъг. "И извървяването на този път не значи, че всяка оперативна информация става достоверно доказателство, колкото и да се стреми някой към това или пък към противното", подчерта той.
Към съответния компетентен районен прокурор, той препрати въпроса за това как си обяснява, че година и половина разследването за побоя над Октай Енимехмедов се води срещу неизвестен извършител. "Не съм запознат с делото, когато го прочета могат да ви дам професионално мнение", каза той и посочи, че не може да чете всички дела.
Цацаров коментира и скандала с личните данни на хора в подписките за партиите. Той съобщи, че до момента в прокуратурата са постъпили 20 жалби от граждани. Единият от подалите жалба е и омбудсманът Константин Пенчев. Самият главен прокурор все още не е проверил дали той присъства в някоя от подписките, но ще го направи, ще провери и членовете на семейството си.
Главният прокурор отрече твърдението, че от тук нататък "топката" в прокуратурата. "Топката има две страни на игрището – едната е чисто криминалната. При всички случаи по всяка от подадените жалби ще бъде извършвана проверка, защото проверката трябва да касае извършвано документно престъпление, ако такова е извършвано", каза Сотир Цацаров. За втората час обаче, той посочи, че "прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно". "Това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК", категоричен бе той.
Според това какви данни са посочени в конкретните данни ще се прецени дали да бъде образувано едно производство. "Ясно е, че става дума за подписи, които са фалшифицирани, но в съответните подписки, особено големи подписки, с които са внасяни искания за регистрация, малко или много са сглобени явно от подписи, които са събирани на различни места", каза той и обясни, че би следвало да се установи кое, къде и по какъв начин. "При нас нещата би следвало да протичат по начин, по който протича проверка и евентуално разследване за документно престъпление, заяви той.
Очертава се становището, че новият Наказателен кодекс е необходим и полезен с всички недостатъци, които един такъв крупен законопроект може да носи сам по себе си, но като цяло – ние го оценяваме положително. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров Становището на прокуратурата по общата част на НК е готово. То е конструирано така: целият текст на общата част на НК и член по член, алинея по алинея са посочени допълнения, забележки положителни ли отрицателни становища. В момента се работи по същия начин и становището по особената част. "Има и едно общо становище, което ще бъде представено", каза Цацаров и посочи, че всичко ще бъде публикувано.
Главният прокурор заяви, че има и множество проблеми - единият, от които е "доста кратките мотиви на вносителя". "Като цяло законопроектът има дефекти, но като цяло и логиката на подреждане и на особената част и структуриране на наказанията заслужава уважение. Тоест, нашето становище е, че законопроектът следвала да получи по-скоро позитивна оценка със съответните професионални и практически забележки", каза той.

Станете почитател на Класа