Защитата на Цветанов поиска бързо дело в съда

Защитата на Цветанов поиска бързо дело в съда
  • Публикация:  classa.bg
  • Дата:  
    26.03.2014
  • Сподели:

По второто дело на Цветанов бе приет за разглеждане граждански иск от МВР, като вътрешното ведомство, от чиито бюджет според прокуратурата са 50-те хиляди лева, е и граждански ищец по делото. По искане на защитата на Цветанов, по делото няма да бъдат разпитани около 20 свидетели, както и ням да бъдат разпитвани експерти, които са правили експертизи. Показанията им обаче, които са дадени в досъдебното производство, ще бъдат зачетени при постановяването на присъдата. Това е вид съкратено съдебно следствие, при което няма признаване на вина, но се пести време. Сред свидетелите, които няма да бъдат разпитани пред съда, е и самият Орлин Тодоров, който бе един от призованите общо 32-ма свидетели. Той дойде в съдебната зала, но след като съдът одобри да се зачетат показанията му, си тръгна.

По-рано днес СГС даде ход и на второто дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това е делото, по което прокуратурата обвинява Цветанов в длъжностно присвояване в особено големи размери - 50 000 лева - пари от бюджета на МВР. Парите били присвоени в полза на друг - бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Делото се гледа от съдебен състав с председател съдия Десислав Любомиров.

Прокуратурата повдигна това обвинение на Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил тези пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата тогава му наложи и мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България".

БГНЕС припомня, че в съда вече започна и се гледа първото дело, по което Цветан Цветанов стана подсъдим. По него прокуратурата го обвинява, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Те са били за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. Прокуратурата внесе в съда и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване, но съдът го върна, а от държавното обвинение вече заявиха, че ще се съобразят с указанията му.

Станете почитател на Класа