България е в четворката на европейските страни с нарушения на човешки права при съдебни процеси

Гърция, България, Полша и Румъния са страните от ЕС, които през последните години най-много са нарушили правото на свобода и справедлив съдебен процес при наказателни дела. Това сочи проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) нарушения, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.
Най-честият повод за критики е твърде дългото забавяне на започването на съдебния процес. В някои страни от ЕС досъдебното задържане под стража може да трае до 4 години, а в други страни няма законово определен максимум, отбелязва вестникът.
Проучването е извършено от лондонската организация "Феър трайълс интернешънъл" (Fair Trials International) и международната юридическа фирма "Клифърд Чанс" (Clifford Chance) и обхваща петгодишен период от 2007 до лятото на 2012 г.
Проблемите изглежда се влошават. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през 2011 г. са нараснали двойно до 75 нарушения.
Най-голям нарушител през проучения петгодишен период е Гърция със 108 нарушения. Повечето са свързани с хронични забавяния преди започване на съдебен процес. Също така не винаги има на разположение преводачи и са били изразени опасения за корупция на съдебната система в Гърция, се казва в изследването "Права на защита в ЕС".
България има 92 регистрирани в ЕСПЧ нарушения през изследвания петгодишен период, в повечето случаи заради необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, се отбелязва в доклада.
Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая.

Станете почитател на Класа