Валентин Кардамски: Нинова погребва БСП

Валентин Кардамски: Нинова погребва БСП
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.04.2021
  • Сподели:

Изборите приключиха, но тепърва предстоят интересните събития в българската политика. Lupa.bg потърси политическия анализатор и пиар експерт Валентин Кардамски да коментира резултатите от парламентарния вот, възхода на Слави Трифонов и сгромолясването на БСП начело с Корнелия Нинова.

 

- Г-н Кардамски, като човек, който отдавна следи процесите в лявото политическо пространство и в частност в БСП, как ще коментирате представянето на партията на току-що отминалите парламентарни избори? БСП остана трета политическа сила – нещо, което не е случвало от 2001 г., когато отново беше на трето място, но с по-добър резултат от сегашния. Катастрофален ли е резултатът за БСП?

 

- Катастрофа е меко казано. Срам! Както вие отбелязахте такъв резултат не е имала БСП за целия преход. Това, което се случи е резултат от политиката на Нинова. Тя направи така, че БСП да се срине напълно на изборите, при положение, че имаше възможността да стане обединител не само на протестния вот, но и негов изразител.

Нинова не стана и обединител и на левите хора в България. БСП не само, че не взе властта, при положение, че имаше исторически шанс за това, но зае третото място, което е абсолютен погром.

 

- Защо според вас БСП се представи толкова слабо? На брифинга в понеделник в централата на „Позитано“ 20 лидерът Корнелия Нинова обясни незадоволителния резултат с ковид кризата, че БСП е преляла гласове към формацията на Мая Манолова и Отровното трио „Изправи се! Мутри вън!“, към „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, също и към АБВ.

 

- Корнелия Нинова каза, че вътрешни кръгове в БСП са работили за Мая Манолова и за Слави Трифонов, като им преливали леви гласове.

Първо, истината е, че Корнелия Нинова подари гласове на Мая Манолова, защото отказа да подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат. С това отблъсна много от гласоподавателите на БСП и осигури лично с действията си влизането на формацията на Манолова в Народното събрание.

 

Второ, по думите на Корнелия Нинова излиза, че Манолова и Трифонов влизат в парламента само с отклонените гласове от БСП, защото за левицата на тези избори са гласували над половин милион българи по-малко от предните. Това е нелепо и несъстоятелно съждение.

Истината е, че Манолова и Трифонов спечелиха протестния вот. Недоволните от властта българи не видяха в Корнелия Нинова алтернатива, или опозиция на ГЕРБ. Самата тя си го призна на пресконференция.

 

Възниква въпросът, не превърна ли Нинова БСП в партия-статист в парламента, ако не е била опозиция и алтернатива на властта? На трето място, Нинова обясни, че промяната в партията под нейно давление била с нов и морален облик.

Само да припомним, че с тази промяна Корнелия Нинова всъщност изгони всички, които са социалисти и експерти. Не спря да си търси врагове откакто е на власт. Демонизира предшествениците си. И като се закани, че ще управлява България така, както управлявала БСП буквално изгони гласоподавателите. Кой ще се довери и ще гласува за партия която си гони членовете и експертите и си мачка историята? И не на последно място, Нинова каза, че Изпълнителното бюро си подало оставката и че при благоприятни епидемиологични условия Националният съвет ще избере ново, т.е. дотогава тя ще взима абсолютно еднолично решенията в БСП.

 

- Европейската политическа практика изисква след изборна загуба поне от кумова срама лидерът на партията да поеме отговорност и да подаде оставка. Тук правя скоба – ако наистина в сегашния си вид БСП е модерна европейска партия. Или всъщност ставаме свидетели на сталинизация на БСП – цялата власт е в ръцете на лидера, той еднолично взима решенията и непрекъснато търси врага с партиен билет?

 

- Нали никой не е вярвал, че тя ще си подаде оставката? Корнелия Нинова написа нова глава в учебниците по политология в света, за мнимата оставка. Две седмици след като я подаде, заради изгубените европейски избори, тя се врътна от решението си и прехвърли вината на хората в БСП. Сега нямало да поеме лична отговорност, защото така щяла да хвърли партията в хаос. Мисля си, че Корнелия Нинова много се надценява и твърде много подценява БСП. С отказа си да подаде оставка, веднага роди вицове и подигравки. Лошото е, че тези вицове се пишат на гърба на БСП.

 

Накрая, Нинова ще превърне БСП във виц.

 

И това го казвам с огромно съжаление, защото в БСП вярват много леви хора в България, но не вярват в Корнелия Нинова като достоен, зрял и истински ляв политически лидер, който трябва да бъде на върха на тази партия. Нинова погребва БСП. До няколко години помен няма да остане от левицата.

 

- Ако все пак тази тенденция продължава и няма промяна на върха на БСП или на политиката може ли да се достигне до положение – „Няма такава партия“?

 

- При всички случаи оттук насетне тази партия е обречена да бъде маргинализирана с лидер като Корнелия Нинова. Нейната политика не е насочена да разшири влиянието на БСП, а да разширява собственото си влияние вътре в партията. Тя иска да е абсолютно несменяем вожд на партия от сталински тип. Само че БСП вече не е такава партия. Тя е демократична партия, която винаги е взимала своите решения на консенсусен принцип. В главата на Корнелия Нинова не може да съществува изобщо хипотеза да се взимат консенсусни решения. И поради тази причина колективните органи на БСП бяха обезсмислени.

Вие попитахте дали това е европейска практика – че не подава оставка. Не само че не е европейска, но не и световна. Е, да, има го в Северна Корея.

Като споменахме Европа, нека да кажем, че Корнелия Нинова изпадна в пълна международна изолация. Освен това и във вътрешна. Никой не иска да говори с Корнелия Нинова. Никой не се отзова на нейната покана за разговор преди изборите от големите политически партии. И вероятно никоя партия няма да подаде ръка за бъдещо партньорство.

 

Всички видяха, че Корнелия Нинова не води политика, която да е насочена на принципите на консенсуса, на диалога, на демократичността и дипломатичността, а единствено и само във връзка с нейното позициониране и вечно оцеляване в БСП.

 

- По време на предизборната кампания у нас направи впечатление, че големият отсъстващ бяха т.нар. европейски партньори на БСП. За разлика от Нинова, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, поне на публично ниво, се радваше на широка международна подкрепа от лидерите на партиите от неговото партийно семейство – ЕНП. Те всички му изпратиха или писма, или видеообръщения с пожелания за успех на изборите. Такова нещо нямаше при г-жа Нинова – нито един европейски социалистически лидер не й пожела успех.

 

- Тук не можем да търсим причината в западните политици, защото тя скъса всякакъв диалог с тях. Тя се скара с европейските си партньори. Държа се меко казано скандално. Такова поведение не е прието в цивилизования свят. БСП вече е трайно безинтересна не само за българските граждани, които не искат да гласуват за нея, тя е безинтересна и за новите реформистки политически формации в България да правят какъвто и да е коалиционен формат, поради простата причина, че не виждат предвидим партньор в лицето на БСП.

Затова, хората, които гласуват за БСП – твърдият електорат, членовете на партията, трябва да са напълно наясно, че

 

Корнелия Нинова изгуби два спечелени и сигурни политически мандата и да вземе властта, т.е. БСП не само можеше да има министър-председател, но можеше да управлява. Сега БСП за дълго време ще бъде на резервната скамейка и няма да види власт. Единствения й шанс е да се събере с ГЕРБ, или ДПС, което ще е и политическата й смърт.

 

- Не споделяте нейните оптимистични твърдения, че апокалиптичната картина, която се чертае за БСП е доста пресилена.

 

- Изненадвам се откъде намира сили Корнелия Нинова за оптимизъм в тази ситуация. Забележете, че за БСП в момента са гласували не повече от 470 000 души. Това е по-малко от резултата, след като падна правителството на Пламен Орешарски и БСП обра всички негативи. Сегашната ситуация е коренно различна, БСП беше в опозиция над 4 години, протестите не бяха срещу нея за пръв път и можеше да се докаже като алтернатива и като опозиция. Наказанието от българите с негласуване не е срещу БСП, а срещу Корнелия Нинова. И отказът й да поеме отговорност с подаването на оставка е връх на политическия цинизъм.

 

- Да, гражданите не припознаха БСП като носител на промяната. Надеждата за промяна бе насочена към „Има такъв народ“, Демократична България и „Изправи се! Мутри, вън!“.

 

- Нинова можеше да формира антиправителствен фронт, фронт срещу 12 годишното статукво на ГЕРБ. Не го направи. Корнелия Нинова се дръпна и буквално се скри от протестите. Довчера тя обясняваше, че БСП ще бъде управляваща партия, после каза, че щяла да бъде незаобиколим коалиционен фактор, а накрая ще се окаже, че никой няма да има нужда от БСП.

 

- Къде е изходът от кризата, в която изпадна Столетницата?

 

- Разбира се, че изходът е да се смени човекът, който движи кормилото в БСП. Това е Корнелия Нинова. Но нямам илюзия, че тя сама ще подаде оставка. Не разчитам на нейната съвест и на нейното политическо възпитание.

 

- Как смятате, че ще се развият отношенията между президента Румен Радев и БСП през следващите месеци? През есента предстоят и избори за държавен глава.

 

- Корнелия Нинова си дава сметка, че е в ситуация, в която никой няма да погледне на нея като възможен потенциален политически партньор. След като срамно изгуби парламентарните избори, тя ще се зашие в маншета на президента. И на него ще му е трудно да я разшие. Според мен Нинова ще започне да говори за изключителните качества на президента Румен Радев.

Но да не забравяме, че тя обвини президента, че й бил извил ръцете за подкрепа, а самата тя в обзорното годишно предаване по Дарик радио през декември м.г. каза, че не е подкрепила Радев, защото той още не е казал дали има желание да се кандидатира за втори мандат. И разбира се, десет дни по-късно, по време на отчета за последната си година, той каза че би се кандидатирал за президент заедно с Илияна Йотова като вицепрезидент. И изведнъж, когато Радев го направи коректно, тя каза, че й извивал ръцете за подкрепа. Това е повече от политически непристойно, това е политически нехигиенично. Но това не е нещо ново за Корнелия Нинова.

 

- Какви са основните сценарии за развитие на ситуацията в този шарен парламент – може ли да се създаде правителство и ако да ще бъде ли стабилно?

 

- Две са хипотезите. Първата хипотеза е, че може да бъде формирано експертно правителство. Но това означава то да бъде доминирано или от ГЕРБ, или от БСП. За ГЕРБ е ясно, че вече е нежелан партньор. Нинова превърна БСП в нежеланото за съюз ДПС. Така че аз съм скептичен това да се получи. Ако новите политически формации започнат да се съюзяват с ГЕРБ това ги обрича на политическа смърт. И те го знаят много добре.

При всички случаи партиите на статуквото ще искат да направят експертен кабинет поради простата причина, че се задават едни 60 милиарда лева от Европа. И тези пари те със сигурност не искат да ги пропуснат.

Вторият вариант е никой да не успее да състави правителство в рамките на новия парламент и тогава стигаме до служебно правителство на Румен Радев, което да организира предсрочни избори. Въпрос само на две-три седмици е да се разбере кой от двата варианта ще бъде актуален. Ако Борисов хвърли мандата втората партия няма да е БСП, която ще го вземе, а „Има такъв народ“, благодарение на Нинова. А по Конституция, не е ясно, дали БСП като трета политическа сила ще получи мандат.  

 

- Как разчетохте среднощното обръщение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви на политическите си съперници следното: „Мои мили опоненти, познавам ви всичките, израдвайте се, станахте депутати - нали това искахте цяло лято. Но какво ще правите, ако симпатизантите на ГЕРБ ви подгонят като чакали?! Но аз ви предлагам мир - да сложим експертите до декември!“

 

- Прозвуча ми като „Ребята, давайте жить дружно.“ Но от друга страна той предупреждава с чакалите на ГЕРБ и това не е за пренебрегване. Очакваше се Борисов да си е извадил правилните изводи след волята на народа. Резултатът от тези избори е еманацията на протеста.

 

Борисов трябва да осъзнае веднъж завинаги, че вече е нежелан от българския народ. Корнелия Нинова също трябва да осъзнае, че е нежелана от българите. Защото тези половин милион българи, които не гласуваха за БСП всъщност гласуваха срещу Нинова и нейната политика.

 

- Смятате ли, че Слави Трифонов ще се превърне в традиционен политик или ще остане антисистемен играч?

 

- Когато Бойко Борисов влезе в политиката като охранител, още като кмет на София показа, че е антисистемен играч. Днес чувам упреци, че Слави Трифонов не бил системен играч, певец, чалгар и щял да изнася концерти в парламента. Аз не видях тези хора да се тръшкат, че Борисов е пожарникар и бодигард.

 

Да, Слави в голяма степен подкрепи чалгата. Но пък къде бяха всички останали, които подкрепяха класическото и съвременното изкуство?! Чухте ли ги да се изправят срещу опростачването на нацията, което взе връх по време на управлението на ГЕРБ?! Така че да не се правят на големи светци и да упрекват Слави Трифонов. След като се даде шанс на един бодигард да управлява София и после България, защо сега един певец и шоумен да не бъде лидер на водеща политическа сила.

 

Освен това аз не съм видял заявка от страна на г-н Трифонов да бъде премиер на България. Видях през медиите, че той е събрал експерти в областта си, завършили образование не само в България, но и в чужбина. Тази опорна точка от централите на партиите на статуквото, че чалгар щял да ни управлява категорично не я приемам. При положение, че хората им показаха червен картон, нека малко се смирят. Народът е гласувал за Слави Трифонов. Видял е в него алтернатива. Глас народен, глас Божи! Точка по въпроса!

Станете почитател на Класа