Каракачанов: Докато в Северна Македония смятат, че позицията ни ще се промени при смяна на правителството, няма смисъл да разговаряме

Каракачанов: Докато в Северна Македония смятат, че позицията ни ще се промени при смяна на правителството, няма смисъл да разговаряме
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.01.2021
  • Сподели:

Докато в Северна Македония има език на омразата и някой там смята, че ще използва външни фактори, за да притиска България или че ситуацията в България ще се промени, след евентуално смяната на правителството пролетта тази година, няма смисъл да разговаряме и е губене на време. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че днес в 18.00 ч. има среща със специалния представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски.

 

 

„Вече трети път се срещаме по този въпрос. Смятам, че България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да започнат да четат решенията на българския парламент. Мисля, че от капалъ чарши разговори няма смисъл. Г-н Бучковски е добронамерен човек. Той е с политически опит, грамотен човек, с добро отношение към България. Неслучайно е избран за преговарящ и посредник, но мисля, че властите в Скопие го използват. Той е използван, за да се демонстрира добра воля. Самият той има добра воля, но тези, които го изпращат, нямат добра воля“, допълни Каракачанов.

По думите му в Скопие повече от три години не са направили нищо, а сега продължават да разчитат на това, че въпреки решенията на българското правителство и парламент може да се постигне компромис с позицията на страната ни. Вицепремиерът подчерта, че това обаче е невъзможно.  
„Докато всеки ден отвориш учебника по „История“ в Македония и вътре шише, че ние българите сме фашисти, окупатори и татари, разговор не може да има", подчерта Каракачанов. 

Според министъра аргументът на Северна Македония, че имат право да самоопределят идентичността си е несериозен.


„Никой не ти дава такова право. Имаш право да защитаваш своята идентичност такава, каквато е и оттогава, откогато е възникнала, а не крадейки чужда история да си създаваш фалшива идентичност и да ми казваш: „Ама не е европейско да ни отказвате да имаме своя идентичност“. Вие си я имате. Идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате. Защитавайте си я и никой не ви посяга на нея, но цар Самуил е български цар и той не е воювал срещу България, както пише във вашите учебници.Ние българите не сме фашисти, окупатори, защото и все още въпреки 70-годишните промени в езика, все още говорим помежду си без преводачи. Говорим на един език“, добави той.

Станете почитател на Класа