Разкол в президентството: Йотова критикува Радев за "довереното лице"

Разкол в президентството: Йотова критикува Радев за "довереното лице"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.01.2021
  • Сподели:

За ситуацията в БСП вицепрезидентът сподели, че не мисли да се кандидатира за лидер на партията, но смята, че битките трябва да се водят извън нея, а не вътре

 

Аз не бих опредeлила един държавник като "доверено лице" на друг. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред "Офанзива" по по NOVA News по повод думите на президента Радев, че "Борисов е доверено лице на президента Ердоган". Тя дори подчерта, че си "прави самокритика", имайки предвид, че говори като част от президентската институция.

 

Йотова каза, че за нея би било чест заедно с Радев да бъдат отново кандидат-президентска двойка, издигната от БСП. Предпочитам БСП да води битки навън, отколкото вътре в партията, коментира тя последните събития около изключването на Георги Гергов по предложение на НС на БСП. Йотова заяви, че се отдава прекалено много внимание на този случай, тъй като той не единственият в партията.

 

 

Според нея най-важното е, че за първи път БСП си е избрала директно лидер и нов Изпълнителен съвет, за които се надява да имат глава на раменете и да знаят какво вършат. Смятам, че БСП е в състояние да спечели предстоящите парламентарни избори, но е важно какви политики ще се водят, посочи вицепрезидентът. Йотова обяви, че от сега е твърде рано да се прогнозира какъв ще бъде следващият парламент и кои ще са най-добрите конфигурации, чрез които може да бъде излъчено правителство, защото всички ще бъдат изненадани от резултатите на бъдещите избори. Вицепрезидентът обясни, че според нея най-добре е новият парламент да е работещ и да излъчи стабилно правителство, вместо да се стига до служебен кабинет.

 

 

"Консултациите не са имали за предмет датата на изборите, а за да проведем свободни избори. Това значи хората да гласуват спокойно, с максимално доверие на хората", разкри вицепрезидентът Илияна Йотова. "Президентът не прибърза с датата, защото почти всички участници в консултациите казват, че така се е завъртяла подготовката. На тези парламентарни избори няма да има електронно гласуване, но трябва да има пилотен проект за гласуване по пощата, да опитаме. Много българи зад граница ще имат много трудности да го направят по време на пандемията", смята тя.

 

Според нея, Румен Радев умее да носи отговорност, а заплашителният тон на управляващите партии е нелеп и неуместен. По думите ѝ, ще има максимална представителност на българските граждани в новия парламент. Този път протестите бяха спонтанно събиране на хора, не беше ръководен от политически формации. Лидерството не е да търсиш постоянно баланс между търсене и предлагане, а да вземаш и непопулярни решения.

 

За Йотова 2021 г. не е само година на избори, но и на възстановяване, а следващият министър-председател трябва да облече символично бялата престилка. За ситуацията в БСП вицепрезидентът сподели, че не мисли да се кандидатира за лидер на партията, но смята, че битките трябва да се водят извън нея, а не вътре.

Станете почитател на Класа