Никола Димитров: Нито България, нито друга страна може да ни казват какъв език говорим

Никола Димитров: Нито България, нито друга страна може да ни казват какъв език говорим
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.01.2021
  • Сподели:

 

"Европейският съюз не може да си позволи лукса и тази година да премине така, като премина 2020 година, с неуспех в разширяването", заяви вицепремиерът по европейските въпроси в правителството на Република Северна Македония Никола Димитров в интервю за агенция МИА.

 

В него той засегна темите за българската блокада, европеизацията на страната, искането за вот на недоверие, внесено от опозицията и готовността на администрацията за преговорния процес

 

"След завършването на процеса в Обединените нации, нито България, нито която и да било друга държава в света може да ни казва какъв език говорим. Това е наша работа и в този смисъл Договорът за приятелство всъщност казва, че ние очевидно имаме различия в контекста на историята, ще формираме комисия историците да разговарят за тези различия, а ние като политика и като правителства ще работим за бъдещето, ще сътрудничим и между другото ще имаме подкрепата на България за членство в НАТО, което се случи и сме благодарни за това", отбеляза Димитров.

 

Според него Португалия, която е ротационен председател на ЕС, ще бъде заинтересувана да продължи усилията на Германия по отношение на разширяването, а Берлин също декларира, че остава посветен на този въпрос.

 

На въпрос дали очаква напредък в разговорите с България след завършването на изборите, които е предвидено да се състоят през март, Димитров каза, че политически чувствителни въпроси се решават по-трудно преди избори и по време на кампания.

 

Станете почитател на Класа