В Скопие: Няма договор за Гоце Делчев, има договорка за нова среща през декември

В Скопие: Няма договор за Гоце Делчев, има договорка за нова среща през декември
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.10.2020
  • Сподели:

Бойко Борисов обяви, че заедно с Ангела Меркел подкрепят страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС. За разлика от него българският президент Румен Радев заяви вчера, че не могат да се правят компромиси с историята и езика

Според поведението по време на изявленията на съпредседателите на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Драги Георгиев и Ангел Димитров е ясно, че македонските и българските историци са далеч от споразумение, информира скопското електронно издание МКД, цитирано от Агенция "Фокус".

МКД отбелязва, че двудневната среща в македонската столица завърши вчера без никакъв напредък по отношение на Гоце Делчев, „а периодът на българската фашистка окупация на Македония от Втората световна война все още не е на дневен ред“.

Имаше нови предложения, идеи и съществени препоръки, но това трябваше да бъде обявено от правителствата на двете страни, а не от експертите.

Това, за което вчера по време на изявленията се договориха съпредседателите на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между двете държави Драги Георгиев и Ангел Димитров е, че процесът на преговори продължава.

„Има малки движения напред и за мен това е важно в момента. Процесът на разговори продължава, с всички трудности и всички чувствителни теми на масата. Моля за търпение и повече съпричастност към нас и колегите ни от България, за да може проблемите да бъдат обсъдени с възможно най-малко емоции и напрежение. Само по този начин нещата могат да бъдат преодолени“, каза Георгиев.

Димитров каза, че разговорите са били като времето – „сиво и облачно, с малко дъжд и от време на време кратко слънце“.

Относно самоличността на Гоце Делчев, Ангелов заяви, че Делчев я е определил сам. „Той е такъв, какъвто е. Той е това, което е семейството му, средата, в която се формира като личност. Това е идентичността“, казва Димитров.

Според члена на комисията, македонския историк Петър Тодоров, на срещата са били хармонизирани основни препоръки по отношение на Средновековието, за IX-X век, за славянската книжовност и развитието на литературата и културата в тази област.

Въпреки заплахата на България, че ако няма споразумение по историята, междуправителствената конференция за интеграцията на Македония в ЕС няма да се проведе, македонските политици са оптимисти, че конференцията ще се проведе през декември.

Те уверяват, че се работи усилено по проблема с България и че комуникацията е засилена, за да се преодолеят недоразуменията. Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че вярва, че решенията ще бъдат намерени с взаимно разбиране и уважение. Той заяви, че не обмисля план Б, освен ако първата междуправителствена конференция с ЕС не се проведе през декември. Заев трябва да се срещне и с Борисов в София през ноември.

Българският премиер Бойко Борисов написа в социалните мрежи вчера, че заедно с германския канцлер Ангела Меркел подкрепят страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС.

„България ще продължи да работи активно в тази посока по време на съвместното ни председателство с Република Северна Македония в Берлинския процес. Оценявам усилията на германското председателство в Съвета на ЕС за намиране на най-подходящите решения за защита на здравето на всички европейски граждани, както и на икономическия живот“, каза Борисов в профила си във Facebook.

За разлика от него българският президент Румен Радев заяви вчера, че не могат да се правят компромиси с историята и езика.

„Членовете на българо-македонската комисия са професионалисти, те ще търсят и защитават, както и преди, историческата истина и българския национален интерес. Моето послание към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен процес за България и за Македония, и ЕС. Крайно време е да намерим политическо решение, което да потвърди всички принципи на зачитане на историята и добросъседството и зачитане на нашата идентичност и език“, каза Радев.

 

 

Станете почитател на Класа