Томислав Дончев: Правим каквото трябва и позицията ни е, че няма нужда от оставки

Щом хората искат промяна, тя трябва да се случи. Но това няма как да стане за 15-20 минути. Трябва да има разговор, а такъв не се случва. Ако някой поиска разговор с мен, веднага ще го получи. Никой не ни е търсил за диалог, разкри Дончев.

Позицията на правителството е, че няма нужда от оставки. Аз се опитвам да чуя всеки глас и вопъл на протестиращите, но отсреща няма никаква реакция. В такава ситуация се работи трудно.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев по повод продължаващите антиправителствени протести.

"Няма нито едно искане на протестиращите, което да е неадекватно. Аз също искам повече справедливост, но тя не се гарантира само от една личност, а от политики, институции и личности.

Щом хората искат промяна, тя трябва да се случи. Но това няма как да стане за 15-20 минути. Трябва да има разговор, а такъв не се случва. Ако някой поиска разговор с мен, веднага ще го получи. Никой не ни е търсил за диалог", разкри Дончев.

"Оставките на министрите показаха, че ГЕРБ не е зависим от никой. Трудно може да си представим кабинет без министър-председател Бойко Борисов, който е председател на най-голямата парламентарна партия. Това няма как да се случи. За нас може би ще е най-добре веднага да отидем на избори, но ние сме отговорна партия и държим да изпълним своите задължения, особено сега в период на криза, която най-вероятно ще се и задълбочава. Това е тежка раница и не всеки може да я носи на гърба си. Правим каквото трябва", обяви вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и последния запис изтекъл вчера в медиите, за който се твърди, че премиерът Борисов рзговаря точно с Дончев. "Възможно е да е имало такъв разговор. Аз не си спомням такива цветисти епитети от премиера. Този разговор е бил преди 2 години и аз не си спомням за него, но не мога да бъда категоричен. По-големият проблем е, че премиерът се записва. Според мен не сме чули само сънищата на министър-председателя. Това е недопустимо. Тези записи се правят от политически опоненти на Борисов", разкри Дончев.

"Няма да коментирам днешното решение на КС за президента Радев. С това трябва да се занимават известни юристи и конституционалисти. Нормално е да има противоречия между институциите, но границата вече е прекрачена. Това стана когато президентът размахваше юмрук и призоваваше всички министри да бъдат изметени. Аз не бих си позволил подобно държание към никого. Войната между институциите не е добра, но президентът избра този път", завърши Томислав Дончев.

 

 

Станете почитател на Класа