Томислав Дончев: Дори и кабинетът да си тръгне, това няма да стане чрез вота на БСП

 

Ако има американски санкции за "Балкански поток" или АЕЦ "Белене", загубите ще са големи, не скри той

Дори и кабинетът да си тръгне, това няма да стане чрез вота на БСП, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БТВ. Той бе гост в предаването "Лице в лице".

Той коментира трите варианта пред ГЕРБ на фона на протестите - оставане на кабинета, оставка и предсрочни избори и оставка и втори кабинет в рамките на това Народно събрание.

Дончев каза, че решението е трудно, но ще бъде огласено, след като премиерът Борисов се върне от Европейския съвет в Брюксел.

Според Дончев егоистичният вариант за партия ГЕРБ е избори веднага. Още повче, че предсрочните избори, ако бъдат определени веднага, "ще дръпнат" редовните само с два месеца.

Всеобщо бе желанието да се прояви максимална чувствителност към това, което се чува от площада, коментира заседанието на ръководството на ГЕРБ по-рано днес.

Попитан може ли да замести Борисов на премиерския пост, какъвто е единият вариант за изход от ситуацията, обсъден на днешната среща при министър-председателя, Дончев посочи: "При цялото ми уважение, не бих искал да приличам на премиера Орешарски. Нормално е премиер да е човекът, спечелил изборите".

Изглежда, че има заинтересовани лица, които да създадат голям проблем, но има и спонтанна гражданска енергия, каза вицепремиерът относно протестите. Според него има опит тази ситуация, тази криза да бъде овладяна и използвана с политически и други цели, което не означава, че няма спонтанна гражданска енергия. "Всеки, който твърди, че има само едното, означава, че не схваща цялата картина", изтъкна още вицепремиерът Дончев.

Дончев заяви, че има гняв и че на колегите не им е приятно да ги наричат мутри. Той коментира хората на протестите и заяви, че не може да се генерализира.

"Гледам репортажите. Там е пълно с абсолютно нормални хора. Не означава, че няма от останалите. Нормални хора не се опитват да щурмуват сградата на Народното събрание и Министерски съвет", каза Дончев.

Президентът при всички случаи катализира протестите, защото на няколко пъти каза: "Да изметем мутрите". Това ми прилича на катализиране. У колегите има гняв, защото не им е приятно да ги наричат мутри. Войната на институциите по дефиниция е нещо лошо. Целта на политиката не е да създава войни и вражди, а на първо място да организира съжителството на хората и да се обединяват около някакви цели, заяви още Дончев.

Във връзка с информация в медиите за санкции, свързани с енергийни проекти, Дончев отговори: "Очакваме по-късно тази вечер това решение, което ще бъде взето във Вашингтон да бъде оповестено. От информацията, с която разполагаме е ясно това, че ще има санкции по отношение на компаниите, които участват в строителството на "Турски поток". Това е възможно да се отнася към нас, напълно възможно е да не се отнася", каза още Дончев.

Според него АЕЦ "Белене" не може да бъде изградено без руско участие. "Дори да участват други компании няма как да се случи без конструктура на реактора", допълни още Дончев.

Темата не е коментирана с американския посланик Херо Мустафа, каза той.

Във връзка със забраната от страна на премиера министър Данаил Кирилов да поства във "Фейсбук", Дончев се пошегува: "Политическите фигури са с ограничени граждански права". Според него е редно политиците да бъдат малко по-смирени и внимателни.

 

 

 

Станете почитател на Класа