Владислав Горанов: Има системна грешка в Конституцията, свързана с президента

Финансовият министър разкритикува оттеглянето на доверието на президента към правителството. В студиото на "Панорама" Владислав Горанов заяви, че не е съгласен държавният глава да може да назначава служебни правителства.

Финансовият министър Владислав Горанов даде заявка за промяна на конституцията и ограничаване на правомощията на президента за съставяне на служебен кабинет. Тезата си Горанов разви в "Панорама" по БНТ.

Той обоснова идеята си с изкушенията, които остават у президентството да участва по този начин в изпълнителната власт и съответно в момента да дава оценка на изпълнителната власт. Според Горанов това е едно смесване на властите, което не дава добри резултати.

В такова изкушение бил изпаднал и настоящият държавен глава и то още в началото на мандата си, но по стечение на обстоятелствата, че Бойко Борисов е решил да заложи на карта мандата на второто си правителство и след загубата на президентските избори да подаде оставка. Именно докосването до това изкушение в началото на мандата давало в момента тласък на постоянните критики и опити за вмешателство в дейността на правителството, включително и нещото като сваляне на доверие, на което сме станали свидетели преди дни.

Прочита на случилото се от последната седмица за Горанов е: Прокуратурата свали доверието си от Радев, на следващия ден Радев каза свалям доверието си от изпълнителната власт. "Ние какво да правим? И ние ли да свалим доверие от някого", запита реторично Горанов и посочи, че ГЕРБ е избрало пътя на работа. Добре е в демокрацията всеки да си знае мястото и ролята, допълни Горанов, изрично подчертавайки, че прави разграничение между политика Румен Радев и президентската институция.

Чий обаче да са правомощията за съставяне на служебно правителство при предсрочни избори и разпускане на парламента, ако не са на президента, Владислав Горанов не посочи.

Станете почитател на Класа