Кой губи и кой печели от чистките на Нинова в БСП?

Близо три месеца преди поредния партиен форум на основната опозиционна партия у нас – БСП, на който ще се гласува кой ще води бащина дружина там, настоящата председателка Корнелия Нинова продължава да разчиства терена, образно казано, като освобождава хора от обкръжението си. Един от „разчистените” от ръководството преди време бе Антон Кутев. Негови са думите: „Силата на един лидер е да консолидира, а не да разединява партията”.

 

Преди дни от "Позитано" 20 бяха прокудени и доброзорлем си тръгнаха шефката на организационния отдел на партията Калинка Николова, медийният съветник Бояна Бозаджиева и шефът на деловодството. Истинските причини за това поредно отлюспване в червената партия, си ги знаят само там, но за пред медиите хвърлиха някакви кьорфишеци. Затова плъзнаха слухове и предположения, които виреят най-буйно в неяснота. Според мълвата, която се разхожда неофициално по терлици из кулоарите,  Нинова е решила да разчисти и хора на нейната досегашна „дясна ръка” – Кирил Добрев.

До тук има виделина само по въпроса, че партийните събрания за номинации на кандидати за председател стартират идната седмица на 15 февруари и ще продължат един месец. Знае се също така, че ще има надпревара между Корнелия Нинова и Красимир Янков. Дали ще има и други смелчаги, които да се включат за позицията на „вожда на червените”, ще стане ясно тези дни. Изборът ще е на 26 април и за първи път ще могат да гласуват всички членове на партията. С организацията към момента се занимава основно Кирил Добрев.

Корнелия Нинова е председател на партията, наследила по закон БКП, от май 2016-та година. Реформите, които тя предприе в над стогодишната организация до тук се изразяват само в чистки и разгонване на всички, които показват публично, че мислят различно от нея. Под мотото на крилата й фраза, с която със сигурност ще остане в най-новата ни история, че „демокрацията ни отне много”, тя успя да прогони от важните им постове в БСП старите партийни функционери, които условно нарече „партийни фараони”. Става въпрос за Димитър Дъбов, Михаил Миков, Ангел Найденов, Георги Гергов, Атанас Мерджанов и т.н. – все хора, които от близо 3 десетилетия са изграждали партийни структури по места. Председателката успя с подмолни трикове да се дистанциара и дори нескрито да обяви война на колегата си Сергей Станишев, председател на ПЕС и български политик, който неоспоримо заема най-висок пост в европейския политически елит.

Гръмките обещания, че Нинова ще промени и превърне соцпартията в модерна, лява, консолидирана, до днес, 4 години по-късно, си остават само кьорфишеци. Но пък видим с невъоръжено око резултат, е разбитото ядро на БСП, интригите като от селски вечеринки там и силната редукция на членове и симпатизанти. След близо  петилетка под нейно „мъдро” ръководство, партията няма стратегия за развитие, нито пък е ясно какъв тип са нейните поддържници – защитници на социално слаби ли са, на бедни и бедстващи хора ли са или пък на новобогаташи и др.. !?

Партийният документ, изработен от Ниновата кохорта, е „Визия за България“. В него се оказа, че няма нищо, което си струва да се коментира като ново, като полезно и позитивно, модерно. Просто едно партийно, скучно писание, направено стандартно и под лозунгарското мото, познато ни като „Дайте да дадем”.

С две думи, политическите прогнози, че люспенето в БСП ще доведе до печалните резултати на СДС от съвсем близкото ни минало, са факт. Затова е много важно социалистите да мислят много кого ще изберат за свой нов председател. Казват, че щял да се кандидатира и новият кмет на Перник Станислав Владимиров, който бе буквално насаден на пачи яйца с водната криза още в началото на своето управление. Защо пък не той?! Младият икономист вече доказа, че е консолидационно мислещ човек, който може да се справя в трудни моменти като вади горещи кестени от жаравата, но не сее раздори и измислени битки с ветрени мелници.

 

Станете почитател на Класа